iltasyazilim
FD Üye
40 gr jelâtin (16 yaprak)
800 gr su
200 gr arzu ettiğiniz meyve suyu
1 çimdik vanilya
5 yumurtanın beyazı
Jelâtini bol soğuk buzlu suya yaprak yaprak atıp karıştırınız ve 2 saat ıslayınız Normal su ile ıslarsanız kuvvetinden kaybeder Eğer ıslamazsanız berrak olmaz ve kokar
İki saat sonra aluminyum olmayan temiz bir tencereye tercihan çelik tencereye elinizle susuz olarak jelâtini çıkarıp üzerine yumurta beyazını dökünüz, sonra ağaç spatula ile karıştırınız
Su, meyve suyu, şeker ve vanilyasını da ilâve edip ağır ateşte 5 dakika iyice karıştırdıktan sonra altındaki ateşi kızlandırıp devamlı ağır ağır karıştırarak tam kaynamağa yakın zamana geldi mi ateşten alınız İçinde karıştırdığınız spatulayı çıkarıp 10 dakika dinlendiriniz Temiz bir peçete veya 3, 4 katlı tülbentten karıştırmadan, üzerinde toplanan yumurta beyazını parçalayıp, bastırmadan yalnız berrak suyu süzünüz Arzu ettiğiniz zaman kullanmaya hazırdır
Not: Elmasiyeler ayaklı derin olmayan 100 grdan 200 gra kadar likid alan bardaklara yapılması tercih edilir Büyük kalıplarda yapıldığı zaman jelâtin miktarı 50 gra çıkmalıdır Küçük porsiyonluk kalıplarda da yapılabilir Jelâtin miktarı aynı kalır
Necip Usta
800 gr su
200 gr arzu ettiğiniz meyve suyu
1 çimdik vanilya
5 yumurtanın beyazı
Jelâtini bol soğuk buzlu suya yaprak yaprak atıp karıştırınız ve 2 saat ıslayınız Normal su ile ıslarsanız kuvvetinden kaybeder Eğer ıslamazsanız berrak olmaz ve kokar
İki saat sonra aluminyum olmayan temiz bir tencereye tercihan çelik tencereye elinizle susuz olarak jelâtini çıkarıp üzerine yumurta beyazını dökünüz, sonra ağaç spatula ile karıştırınız
Su, meyve suyu, şeker ve vanilyasını da ilâve edip ağır ateşte 5 dakika iyice karıştırdıktan sonra altındaki ateşi kızlandırıp devamlı ağır ağır karıştırarak tam kaynamağa yakın zamana geldi mi ateşten alınız İçinde karıştırdığınız spatulayı çıkarıp 10 dakika dinlendiriniz Temiz bir peçete veya 3, 4 katlı tülbentten karıştırmadan, üzerinde toplanan yumurta beyazını parçalayıp, bastırmadan yalnız berrak suyu süzünüz Arzu ettiğiniz zaman kullanmaya hazırdır
Not: Elmasiyeler ayaklı derin olmayan 100 grdan 200 gra kadar likid alan bardaklara yapılması tercih edilir Büyük kalıplarda yapıldığı zaman jelâtin miktarı 50 gra çıkmalıdır Küçük porsiyonluk kalıplarda da yapılabilir Jelâtin miktarı aynı kalır
Necip Usta