Sağlıklı bir ana günde 700-800 ml süt salgılar.Bunun için ananın 700 kaloriye daha gereksinimi vardır.
Bu kalorinin 500 kalorisi validenin günlük yediklerinden 200 ü ise gebelik boyunca kazandığı depolardan karşılanır.
Ana Sütünü Artıran Azıklar
Ana sütünü artıran en kıymetli besinler sıvılardır..Günlük likit tüketimi 3 litre olmalıdır.(çorba,şekersiz komposto ayran süt tüketilebilir.)
Emziklilikte Beslenme
Sütün bollaşması için kalsiyum kaynakları artırılmalıdır.( Bunlar;süt, yumurta, peynir,)
Protein muhtaçlığının karşılanması için her gün yumurta ya da etli zerzevat yemeği ya da kurubaklagil tüketilmelidir.
w-3 yağ asitlerinin alınması sütün w-3 yağ asidi içeriğini artırır ve bu yağ asidi de bebeğin dimağ gelişimine yardımcı olur.Haftada 2 defa balık tüketilmelidir.(özellikle somon , mezgit ve alabalık)
Kesinlikle iyotlu tuz tüketilmelidir.
Çay kahve günde en çokça 2 fincan tüketilmelidir. Çay ve kahvenin içinde bulunan kafein bebeğe huzursuzluk vermektedir.
Ayrıyeten çay ve kahvede bulunan tanenler demirin emilimini azalttığından bebeğe demir geçişini köstekler ve bebeğin kansız kalmasına neden olabilir.
Demir içeriği yüksek azıklar tüketildiğinde demir ana sütüyle bebeğe makbul ve bebeğin kan imalatında ve demir depolarının doldurulmasında kullanılır.
Demir içeriği yüksek besinler;et, tavuk,balık,kurubaklagiller(bebeğe gaz yaparsa kısıtlı tüketilmeli),yumurta, ceviz, badem kuru üzüm,kuru kayısı, yeşil yapraklı sebzeler..
Bu besinler C vitamini yüksek besinlerle alındığında demirin kullanılabilirliği artar
C vitamini yüksek besinler;meyve ve sebzeler
DYT.Selin UNCULU
Bu kalorinin 500 kalorisi validenin günlük yediklerinden 200 ü ise gebelik boyunca kazandığı depolardan karşılanır.
Ana Sütünü Artıran Azıklar
Ana sütünü artıran en kıymetli besinler sıvılardır..Günlük likit tüketimi 3 litre olmalıdır.(çorba,şekersiz komposto ayran süt tüketilebilir.)
Emziklilikte Beslenme
Sütün bollaşması için kalsiyum kaynakları artırılmalıdır.( Bunlar;süt, yumurta, peynir,)
Protein muhtaçlığının karşılanması için her gün yumurta ya da etli zerzevat yemeği ya da kurubaklagil tüketilmelidir.
w-3 yağ asitlerinin alınması sütün w-3 yağ asidi içeriğini artırır ve bu yağ asidi de bebeğin dimağ gelişimine yardımcı olur.Haftada 2 defa balık tüketilmelidir.(özellikle somon , mezgit ve alabalık)
Kesinlikle iyotlu tuz tüketilmelidir.
Çay kahve günde en çokça 2 fincan tüketilmelidir. Çay ve kahvenin içinde bulunan kafein bebeğe huzursuzluk vermektedir.
Ayrıyeten çay ve kahvede bulunan tanenler demirin emilimini azalttığından bebeğe demir geçişini köstekler ve bebeğin kansız kalmasına neden olabilir.
Demir içeriği yüksek azıklar tüketildiğinde demir ana sütüyle bebeğe makbul ve bebeğin kan imalatında ve demir depolarının doldurulmasında kullanılır.
Demir içeriği yüksek besinler;et, tavuk,balık,kurubaklagiller(bebeğe gaz yaparsa kısıtlı tüketilmeli),yumurta, ceviz, badem kuru üzüm,kuru kayısı, yeşil yapraklı sebzeler..
Bu besinler C vitamini yüksek besinlerle alındığında demirin kullanılabilirliği artar
C vitamini yüksek besinler;meyve ve sebzeler
DYT.Selin UNCULU