Loğusa ananın salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir eseridir. Yani süt salgısı için gerekli besinler validenin yedikleri ile vücudundaki depolardan sağlanmaktadır. Bu nedenle emziren bir ananın beslenmesindeki hedef, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılayarak, vücudundaki besin depolarını istikrarda tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği kuvvet ve besin ögelerini karşılamaktadır. Emzikli hatunlar için güç ve besin ögeleri gereksinmeleri; sık doğumlara bağlı olarak besin depoların azalması, enfeksiyon sıklığı, beslenme zayıflığının varlığı ve kademesi, fizikî uğraşların tartısı üzere kuvvet harcamasını arttıran durumlara nazaran farklılık gösterir.
Loğusa ananın güç muhtaçlığı;
Emziren validenin salgıladığı sütün ölçüsü ve kalitesi aldığı kuvvet ile hakikat orantılıdır. Sağlıklı lohusa günde ortalama 700-800 ml süt salgılamaktadır. Bu da validenin emziklilik periyodu boyunca günlük kalori ölçüsünün yaklaşık 750 kalori çokça olması gerektiği mealine gelmektedir. Bu ölçünün 500 kalorisi validenin günlük aldığı güçten, 250 kalorisi ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanır.
Besin öğelerine olan muhtaçlık;
Süt veren ananın diyetle aldığı protein ölçüsünün süt proteine dönüşüm nispeti %50 dir. Bu nedenle emziklilik periyodunda proteine olan gereksinim artar. Protein gereksinimi tüketilen besinlerle karşılamazsa validenin vücut dokusundaki proteinler yıkılmaya başlar. Ayrıyeten sütün protein ölçüsü da zayıflık aşamasına nazaran düşüş gösterir. Birebir durum validenin aldığı yağ için de muteberdir. Diyetle alınan yağın ölçüsü ve cinsi ana sütünün yağ ölçüsünü ve içeriğini belirler. Bu nedenle loğusa validenin yağ asitlerinden istikrarlı bir diyet tüketmesi çok değerlidir.
Likit tüketimi;
Emziklilik periyodunda su metabolizmasında artış olmaktadır. Bu nedenle salgılanan süt ölçüsünün azalmaması için ananın günlük 2.5-3 litre likit tüketmesi gereklidir. Bu ölçü, suyun yanı sıra; süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata ve meyve suları ile de tamamlanabilir. Çay, kahve üzere kafein ve tanen içeren içecekler ise sütün veriminin azalmasına neden olur.
Emziklilik Periyodu Beslenmesi İçin Pratik Teklifler;
1-Gebelik öncesi yüke dönmek için tez etmeye gerek yok. Bebeği sık sık emzirmek eski kiloya dönmeye yardımcı olacaktır.
2-Gebelik sürecinde önerilen ölçüden çokça kilo alındıysa ayda 2-3 kg kaybetmek olağandır. Emziklilik devrinde süratle kilo kaybetmek akıllıca değildir.
3-Emziren valideler çok düşük kalorili zayıflama diyeti uygulamamalıdırlar. Fakat gücü yüksek, besin bedeli düşük olan hamur işleri,şerbetli tatlılar,çikolata, kraker üzere hazır eserler tüketilmemelidir. Bu periyotta yerinde ve istikrarlı beslenmeye ihtimam gösterilmelidir.
4- Beyaz ekmek alanına tam tahıllı,yulaflı ve çavdarlı ekmek tüketimi süt ölçüsünde artışa neden olmaktadır.
5- Pirinç pilavı bölgesine bulgur pilavı kullanmak hem vitamin ve mineral açısından daha yararlı hem de süt imalatına yardımcı olmaktadır.
6-Günde en az 2.5-3 litre likit tüketilmelidir. Bu ölçüsü bitki çayları,komposto,hoşaf,taze sıkılmış meyve suları ile de tamamlayabilirsiniz.
7-Günde 1 su bardağı tarçınlı boza, 1 çay bardağı sarı leblebi ve bir kibrit kutusu kadar tahin helvası tüketmek ana sütünün ölçüsünü ve kalitesi etkilemektedir.
8-Çay,kahve,kola üzere kafein ve tanen içeren içecekler tüketilmemelidir.
9-Kalsiyum cephesinden güçlü olan süt, yoğurt ve peynir tüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 3 su bardağı (600 ml) süt yahut yoğurt, en az 60 gr peynir tüketilmelidir.
10-Anne sütünden sonra en kaliteli protein örüntüsüne sahip,besin bedeli yüksek olan yumurta her gün kesinlikle 1 adet tüketilmelidir.
11-Mutlaka günün bir öğününde kuru baklagil yahut et yemeği tüketilmelidir.
12-Kuru fasulye, nohut, mercimek üzere demirden varlıklı besinler, limon,domates,maydanoz, yeşil biber, taze soğan üzere C vitamini tarafından güçlü sebzeler ile birlikte tüketilmelidir.
13-Artan vitamin ve mineral gereksinimini karşılamak için günde en az 3-4 porsiyon meyve tüketilmelidir.
14-Salam, sosis, sucuk üzere ek hususu içeren besinler tüketilmemelidir.
15-D vitamini besinlerde bulunmadığı için emziren valideler kesinlikle günün birkaç saatini güneş alarak geçirmelidir.
16-İyot doğal besinlerle alınamayan bir mineraldir. Bu nedenle iyotlu tuz kullanarak iyotun ana sütünden bebeğe geçmesini sağlamalıyız.
17-Kuru yemişler ve kuru meyveler demir ve kalsiyum üzere minerallerin değerli kaynaklarındandır. Gücü yüksek olduğu için porsiyon denetimi yapılarak tüketilmesi önerilir. Günde 2 porsiyon kuru meyve, 40-50 gr ceviz,fındık ve badem tüketimi kafidir.
18-Sebzelerin,kurubaklagillerin, makarnanın ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir.
19-Sütü arttırdığına inanılan ama boş kuvvet kaynağı olan şekerli besinler konumuna besin bedeli yüksek olan sütlü tatlılar,tahin helvası,kuru dut ve pekmez üzere besinleri tüketmek hem sütün ölçüsünün hem de kalitesinin artmasına yardımcı olur.
20-Özellikle maydanoz,dereotu,roka,tere üzere yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi süt ölçüsünün artmasına destek olur.
21-Tarım eserlerine kullanılan ilaçlar nedeniyle zerzevat ve meyveler güzelce yıkanmalıdır.
22-Bu süreçte sigara ve alkol muhakkak tüketilmemelidir.
23-İlaç kullanmadan evvel kesinlikle doktora başvurulmalıdır.
Unutmayın, bebeğinizin ve sizin sıhhatiniz beslenmenizle yakından ilgilidir. Hepinize sağlıklı ve keyifli bir lohusalık devri diliyorum…