Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli
Emziren Anneler Ne Yemeli
Emziklilikte sut salgılanması, kadının normal gereksiniminden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir Emzikli kadının salgıladığı sutteki enerjinin onemli bir kısmı yediklerinden sağlanmaktadır Ancak kadının aldığı enerji tam olarak sut enerjisine donuşememekte, vucut dokuları da bir miktar harcanmaktadır Sağlıklı beslenen bir kadının ortalama gunde 800 ml sut urettiği ve bunun 555 kalorilik enerji sağladığı araştırmalarla ortaya konmuştur Diyetin sağladığı enerjinin %81 oranında sut enerjisine donuştuğu duşunulurse, emzikli kadının sut verdiği surece gunluk 500600 kalorilik ek enerji alması gerekir
Annenin sutunun yeterlilik derecesi, bebeğin buyume oranı gozlenerek değerlendirilebilmektedir Pratik olarak ilk 6 ayda, her ay icin bebeğin 700900 gram ağırlık kazanması ile 4 ay sonunda doğum ağırlığının iki katı olması, anne sutunun yeterli olduğunu gostermektedir
Emzikli annenin zayıflaması gebelikte aldığı ağırlık durumuna bağlıdır Fazla kilo almamış bir anne sut verdiğinden dolayı zayıflar, fakat gebelik suresince 912 kilo almış olan anne, vucudunda depo ettiği yağları sut verirken harcayabilir Bu durumda enerji yetmezliği gorulmez Yapılan araştırmalarda emzikli annelerde ceşitli vitamin yetersizliği belirtilerinin sıklıkla gorulduğu rapor edilmektedir Bunun en onemli nedeni emziklilik doneminde annenin verdiği sute karşılık gunluk besin oğeleri ihtiyacında gerekli ekleri yapmamasıdır
Normal Ağırlıkta ve Normal Faaliyette Emzikliler İcin Gerekli Gunluk Besin Tur ve Miktarları
Et, kuru baklagil, yumurta
23 porsiyon
2 yumurta 1 porsiyon
1 et, kuru baklagil yemeği 1 porsiyon
Taze sebze ve meyveler
56 porsiyon
Sut ve Turevleri
2 porsiyon
1 bardak sutveya yoğurt 1 porsiyon
2 kibrit kutsu peynir 1 porsiyon
Ekmek
58 dilim
Pirinc, bulgur, makarna, borek, tatlı
12 porsiyon
Besin gruplarından alınacak miktarların ayarlanmasının yanı sıra yemeklere konan yağ, tatlı ve iceceklere konan şeker miktarlarına ozellikle dikkat edilir (gunluk yağ tuketimi 2030 gram, şeker tuketimi 15 gram)
Yemeklerde tatlı yenirse tahıllardan 1 porsiyon eksiltilir Ancak emzikli kadın normal ağırlığından duşuk ise bu eksiltme yapılmaz
Emziren Anneler Ne Yemeli
Emziklilikte sut salgılanması, kadının normal gereksiniminden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir Emzikli kadının salgıladığı sutteki enerjinin onemli bir kısmı yediklerinden sağlanmaktadır Ancak kadının aldığı enerji tam olarak sut enerjisine donuşememekte, vucut dokuları da bir miktar harcanmaktadır Sağlıklı beslenen bir kadının ortalama gunde 800 ml sut urettiği ve bunun 555 kalorilik enerji sağladığı araştırmalarla ortaya konmuştur Diyetin sağladığı enerjinin %81 oranında sut enerjisine donuştuğu duşunulurse, emzikli kadının sut verdiği surece gunluk 500600 kalorilik ek enerji alması gerekir
Annenin sutunun yeterlilik derecesi, bebeğin buyume oranı gozlenerek değerlendirilebilmektedir Pratik olarak ilk 6 ayda, her ay icin bebeğin 700900 gram ağırlık kazanması ile 4 ay sonunda doğum ağırlığının iki katı olması, anne sutunun yeterli olduğunu gostermektedir
Emzikli annenin zayıflaması gebelikte aldığı ağırlık durumuna bağlıdır Fazla kilo almamış bir anne sut verdiğinden dolayı zayıflar, fakat gebelik suresince 912 kilo almış olan anne, vucudunda depo ettiği yağları sut verirken harcayabilir Bu durumda enerji yetmezliği gorulmez Yapılan araştırmalarda emzikli annelerde ceşitli vitamin yetersizliği belirtilerinin sıklıkla gorulduğu rapor edilmektedir Bunun en onemli nedeni emziklilik doneminde annenin verdiği sute karşılık gunluk besin oğeleri ihtiyacında gerekli ekleri yapmamasıdır
Normal Ağırlıkta ve Normal Faaliyette Emzikliler İcin Gerekli Gunluk Besin Tur ve Miktarları
Et, kuru baklagil, yumurta
23 porsiyon
2 yumurta 1 porsiyon
1 et, kuru baklagil yemeği 1 porsiyon
Taze sebze ve meyveler
56 porsiyon
Sut ve Turevleri
2 porsiyon
1 bardak sutveya yoğurt 1 porsiyon
2 kibrit kutsu peynir 1 porsiyon
Ekmek
58 dilim
Pirinc, bulgur, makarna, borek, tatlı
12 porsiyon
Besin gruplarından alınacak miktarların ayarlanmasının yanı sıra yemeklere konan yağ, tatlı ve iceceklere konan şeker miktarlarına ozellikle dikkat edilir (gunluk yağ tuketimi 2030 gram, şeker tuketimi 15 gram)
Yemeklerde tatlı yenirse tahıllardan 1 porsiyon eksiltilir Ancak emzikli kadın normal ağırlığından duşuk ise bu eksiltme yapılmaz