Emzirmenin bilhassa alerji, obezite, kanser, inflamasyon ve kronik hastalıkları azaltan hatta önleyen yararları ile ilgili deliller bildirilmektedir. Anne sütü yenidoğanın gelişimsel bağışıklık sistemini büsbütün destekleyecek özelliklere sahiptir.
Rastgele bir rahatsızlığı bulunduğu için yahut ilaç kullandığı için bebeklerini emziremeyen annelerimizin üzülmemesi ismine annelerimizi tenzih ederek yalnızca emzirmesinde rastgele bir risk bulunmayan annelerin muhakkak emzirmesi gerektiğini belirtiyorum.
Emzirmenin bebeğe faydaları:
Emzirme bilhassa 6 aydan daha uzun sürdürüldüğünde hem akut hem de tekrarlayan otit riskini azaltmaktadır
Emzirme alt teneffüs yolu hastalığı ile hastaneye yatışı azaltmaktadır
Atopi aile hikayesi olanlarda; en az 3 ay emzirilme daha kısa emzirilenlere nazaran atopik dermatit riskini azaltmaktadır
On yaşından küçük çocuklar için; 3 aydan kısa emzirilmek hiç emzirilmemeye nazaran astım riskini azaltmaktadır. Bu azalma astım aile hikayesi olanlarda daha besbellidir
Emzirilme hayatın ileri devirlerinde obezite riskini azaltır
Emzirilme ile hem Tip I hem Tip 2 diyabetin azaldığı görülmektedir
En az 6 ay emzirilmek çocukluk çağı lösemi riskini azaltmaktadır
Prematüre ve düşük doğum yüklü bebeklerin nörogelişimsel skorlarında anne sütü alanlarda daha olumlu istikamette artış görülmektedir
Emzirme anne ile bebek ortasındaki bağı güçlendirir. Bebekler kendilerini inançta hissederek sakinleşirler
Anne sütünün gaz yapmayan sindirimi kolay yapısı, kabız ve ishal yapmayarak bebeklerin daha rahat hareket etmelerini sağlar. Ayrıyeten idrar yolu enfeksiyonlarının da önüne geçer
Emzirmenin anneye faydaları:
Annede doğum sonrası kanama azalır
Uterus doğum öncesi büyüklüğüne geriler
Doğum sonrası kilo kaybı kolaylaşır
Stress azalır
Ovülasyon gecikir
Annenin doğum sonrası daha fazla zayıflaması
Daha uzun müddet adet görmemesi
Organlarda yağ depolanmasında azalma
Tip 2 diyabet riskinin azalması
Kalp damar sistemi bağlantılı risklerin azalması
Göğüs ve over kanseri riskinin azalması