En Faydalı Besinler nedir
En Yararlı Besinler
Dunyada her kultur ve coğrafyada yararlı olduğu belirilen evrensel besinler şoyle sıralandı:
1 Dutsu meyveler (dut cilek boğurtlen vb)
2 Baklagiller (Fasulye nohut mercimek vb)
3 Taze sut ve sut urunleri
4 Sadece ot yiyerek beslenen hayvanların eti
5 Kabuklu meyveler (fındık ceviz vb)
Her kategorinin sağlık acısından en onemli ozelliği ise şoyle sıralandı:
1 Dutsu meyveler tatlı olmalarına rağmen duşuk şeker oranlarıyla vucuda cok yararlılar Kalori acısından duşukler Hafızayı guclendirip kansere karşı da birebirler
2 Baklagiller ise lifli yapılarından dolayı diyet icin cok faydalı İnsanlara tokluk hissi verip fazla yemekten alıkoyuyor
3 Taze sut ve sut urunleri ise protein sayesinde sağlık deposu işlevi goruyor Kemikler cildin tazelenmesi ve kansere karşı hucrelerin guclenmesi acısından cok yararlı
4 Kotu şohretine rağmen etin ihmal edilmemesi gerekiyor Etin icinde yer alan fosfor demir ve bakır A D vitaminleriyle B vitamini bileşikleri beden icin olmazsa olmaz besinler
5 Kabuklu meyveler ozelikle kalp sorunları cekenler icin birebir Kalp hastalıkları riskini duşururler
Kolesterolu duşurmek icin faydalılar Bu listenin dışında elma yeşil cay soğan sarımsak ve her turlu yeşil sebze de tuketilmesi gereken faydalı besinler olarak sıralandı
Yeşil cay
Mesane kolon nefes borusu pankreas rektum ve mide kanserlerine yakalanma riskini azaltır Kilo kontrolunu kolaylaştırır
Nar
Antiokidanlar bakımından zengindir Kan basıncını dengeler damarları korur ve tumorlerin buyumesini engeller
Elma
Akciğer kanseri astım ve diyabete karşı korur Kemik guclendiren K vitamini icerir Yemeklerden 30 dakika once tuketildiğinde iştahı bastırmaya yardımcı olur
Brokoli
Tum kanser risklerini azaltır Mineral ve vitamin oranları cok yuksektir Ayrıca vucudu toksinlerden arındıran kimyasallara sahiptir
Yumurta
Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor Protein bakımından zengin ama kalorisi duşuk Beyni korur ve goz sağlığını guclendirir
Kırmızı et
İşlemden gecirilmemiş kırmızı et omega3 bakımından zengindir Makul miktarda tuketildiğinde kanserden korur Protein ve B12 vitamini kaynağı
Fındıkfıstık
Haftada 5 kez tuketmek kalp krizi ve kalp hastalığı riskini yuzde 3050 arasında azaltıyor Her gun icin 25 gramlık badem ceviz fıstık fındık yeterli
Sut
Vitamin mineral ve yararlı bakteriler bakımından zengin olan sut kanserle savaşan CLA asidini de icerir
Somon
En iyi antiaging gıdası Omega3 beyni ve kalbi korur Ruh halini dengeler ve kan şekerini duzenler
Fasulye
Kiloyu dengeler kan şekerini duzenler Kolon kanseri ve kalp hastalığından korur Gunluk tavsiye edilen lif miktarı 2538 gram Bir fincan fasulye ise 1117 gram lif icerir
Yaban mersini
Kanserden koruyan antioksidanlar icerir ve hafızayı guclu kılar Lif bakımından zengindir
Soğan sarımsak
Mide prostat yemek borusu kanserlerine karşı korur Kalp hastalığı riskini yuzde 20 azaltır
ALINTI
En Yararlı Besinler
Dunyada her kultur ve coğrafyada yararlı olduğu belirilen evrensel besinler şoyle sıralandı:
1 Dutsu meyveler (dut cilek boğurtlen vb)
2 Baklagiller (Fasulye nohut mercimek vb)
3 Taze sut ve sut urunleri
4 Sadece ot yiyerek beslenen hayvanların eti
5 Kabuklu meyveler (fındık ceviz vb)
Her kategorinin sağlık acısından en onemli ozelliği ise şoyle sıralandı:
1 Dutsu meyveler tatlı olmalarına rağmen duşuk şeker oranlarıyla vucuda cok yararlılar Kalori acısından duşukler Hafızayı guclendirip kansere karşı da birebirler
2 Baklagiller ise lifli yapılarından dolayı diyet icin cok faydalı İnsanlara tokluk hissi verip fazla yemekten alıkoyuyor
3 Taze sut ve sut urunleri ise protein sayesinde sağlık deposu işlevi goruyor Kemikler cildin tazelenmesi ve kansere karşı hucrelerin guclenmesi acısından cok yararlı
4 Kotu şohretine rağmen etin ihmal edilmemesi gerekiyor Etin icinde yer alan fosfor demir ve bakır A D vitaminleriyle B vitamini bileşikleri beden icin olmazsa olmaz besinler
5 Kabuklu meyveler ozelikle kalp sorunları cekenler icin birebir Kalp hastalıkları riskini duşururler
Kolesterolu duşurmek icin faydalılar Bu listenin dışında elma yeşil cay soğan sarımsak ve her turlu yeşil sebze de tuketilmesi gereken faydalı besinler olarak sıralandı
Yeşil cay
Mesane kolon nefes borusu pankreas rektum ve mide kanserlerine yakalanma riskini azaltır Kilo kontrolunu kolaylaştırır
Nar
Antiokidanlar bakımından zengindir Kan basıncını dengeler damarları korur ve tumorlerin buyumesini engeller
Elma
Akciğer kanseri astım ve diyabete karşı korur Kemik guclendiren K vitamini icerir Yemeklerden 30 dakika once tuketildiğinde iştahı bastırmaya yardımcı olur
Brokoli
Tum kanser risklerini azaltır Mineral ve vitamin oranları cok yuksektir Ayrıca vucudu toksinlerden arındıran kimyasallara sahiptir
Yumurta
Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor Protein bakımından zengin ama kalorisi duşuk Beyni korur ve goz sağlığını guclendirir
Kırmızı et
İşlemden gecirilmemiş kırmızı et omega3 bakımından zengindir Makul miktarda tuketildiğinde kanserden korur Protein ve B12 vitamini kaynağı
Fındıkfıstık
Haftada 5 kez tuketmek kalp krizi ve kalp hastalığı riskini yuzde 3050 arasında azaltıyor Her gun icin 25 gramlık badem ceviz fıstık fındık yeterli
Sut
Vitamin mineral ve yararlı bakteriler bakımından zengin olan sut kanserle savaşan CLA asidini de icerir
Somon
En iyi antiaging gıdası Omega3 beyni ve kalbi korur Ruh halini dengeler ve kan şekerini duzenler
Fasulye
Kiloyu dengeler kan şekerini duzenler Kolon kanseri ve kalp hastalığından korur Gunluk tavsiye edilen lif miktarı 2538 gram Bir fincan fasulye ise 1117 gram lif icerir
Yaban mersini
Kanserden koruyan antioksidanlar icerir ve hafızayı guclu kılar Lif bakımından zengindir
Soğan sarımsak
Mide prostat yemek borusu kanserlerine karşı korur Kalp hastalığı riskini yuzde 20 azaltır
ALINTI