iltasyazilim
FD Üye
1 Tantuni
Mersin'de büfeden daha çok bulabileceğiniz tek işletme türüdür Şüphesiz ki en iyisi Mersin'de yapılır Sonradan yoğurtlu, tavuklu versiyonları çıksa da asıl tantuni koyun etinden yağlı etle yapılandır Biftek tercih edenlerin sayısı da az değildir
2 Kerebiç
Mersin dışında çok da bilinmeyen Arap kökenli bir tür tatlı çeşididir Genelde ramazan aylarında popüleritesi artan kerebiçin fıstıklı ve cevizli çeşitleri mevcuttur Her ne kadar Kerebiççi Oğuz bu alanda isim yapmış olsa da bana göre Yürü Künefe&Börek kerebiçi en iyi yapan yerdir (Özellikle fıstıklısını)
3 Cezerye
Havuçtan yapılan bir tür enerji kaynağı tatlıdır Cevizli ve fıstıklı versiyonlarıyla meşhur olan cezerye Mersin dışına hediyelik götürülen en popüler yiyecektir Mersin'de deyim yerindeyse Cezerye'den parayı kıran yer Dondurmacı Halil'dir
4 Batırık
Mersin yörüklerinin şehir mutfağına armağanı olan lezzetli bir yiyecek türüdür Temel malzemesi bulgur olan yiyecek köfte halinde de sunulabilir
5 Ciğer
Eminim ülkemizin farklı bölgelerinde daha iyi ciğer yapılıyordur fakat Mersin'de Ciğerci Apo ve Ciğerci Bahattin furyasıyla meşhur olan şiş ciğerci konsepti çok tutulup namını şehir il sınırları dışına taşımayı bilmiştir Özellikle mezesiyle insanların gönlünde taht kuran ciğerciler tıksırana kadar doyabileceğiniz restoran türleridir
6 ATOM
Farklı meyvelerin karışımından yapılan soğuk içecektir Günümüz milkshake'lerine 10 basacak lezzette olup Mersin'de bu aralar Atom yapan yer olarak Kuşimato sokağındaki AK Kafe'de gösterilmektedir Sıcak yaz akşamlarının kesin çözümüdür Uyarı: onyüzbinmilyon kalori içerebilir!
7 Künefe
Menşei Hatay diye bilinen bir tatlı olsa da Mersin'de yapılış şekli ile farklılık göstermektedir Hatay'daki emsallerinin aksine bol peynir, bol şire ve nispeten daha az kadayıfla yapılan tatlıyı bulmak şehirde en kolay şeylerde birisidir Emin Usta gibi isim yapmış künefeciler 24 saat hizmet vermektedir Şehirde sabaha karşı 2'de künefe yiyen Mersinli'leri görürseniz yadırgamayın
8 Lahmacun
Antep lahmacunu daha iyi dediğinizi duyar gibiyim fakat hemen açıklama getiriyorum Mersin'de dışarıda lahmacun yemek aslında çok yaygın olan bir davranış değildir Çoğu ev, lahmacun içini kendisi hazırlayıp lahmacunu fırınlarda yaptırır Bu sebeple annesinin yaptığı lezzete alışan Mersin çocukları için en güzel lahmacun Mersin'dekidir Boyut olarak da fındık lahmacun ile büyük lahmacun arasında bir büyüklüğe sahiptir Bu özelliği ile bir oturuşta 20'ye yakın yenilebilir Bu arada lahmacunu yerken limon ve maydonozu sakın unutmayın!
9 Bici Bici
Ne kadar Adana iliyle ismi daha çok anılsa da çocukluğumda yoldan geçen bici bicici dayıdan annemin para verip konu komşu bir kap bici biciye gömüldüğümüz günleri hatırladıkça bu tatlıyı her zaman Mersin ile hatırlayacağım Buz, ne olduğunu hiç bir zaman bilmediğim muhallebi tarzı bir tatlı ve yine ne olduğunu hiç bir zaman bilmediğim kırmızı şerbetiyle şehrin kavurucu yaz sıcaklığına birebir
10 Çökelek
Bir tür süt mamülü olan çökelek sade haliyle fazla bir şey ifade etmese de yağlanıp değişik malzemelerle süslendikçe mükemmel bir lezzet haline dönüşebiliyor Silifke yöresine ait olan bu lezzeti eminim çoğu insan Atilla Taş'ın Ham Çökelek şarkısını tekrardan meşhur etmesiyle duymuştur
11 Şalgam
Çoğu Mersinli'nin çocukluğunda okul önlerindeki seyyar satıcılarla tanıdığı bu harika içecek turpgiller ailesinden oluşan bir bitki köküdür Mersin'de şalgam söylerken acılıacısız ve havuçluhavuçsuz seçimlerinizi özenle yapmanız gerekiyor Çoğu Mersinli'nin favorisi acılı ve havuçludur
12 Sıkma
Mersin yörüklerinin Türk mutfağına armağan ettiği eşsiz lezzettir Sacda açılan hamurun yağlanması ve genelde peynir veya patatesle dürüm haline getirilmesiyle hazırlanan bu yiyecek şehirde yapılan tüm kermeslerin vazgeçilmez yiyeceğidir
Onediocom'dan alıntıdır
Mersin'de büfeden daha çok bulabileceğiniz tek işletme türüdür Şüphesiz ki en iyisi Mersin'de yapılır Sonradan yoğurtlu, tavuklu versiyonları çıksa da asıl tantuni koyun etinden yağlı etle yapılandır Biftek tercih edenlerin sayısı da az değildir
2 Kerebiç
Mersin dışında çok da bilinmeyen Arap kökenli bir tür tatlı çeşididir Genelde ramazan aylarında popüleritesi artan kerebiçin fıstıklı ve cevizli çeşitleri mevcuttur Her ne kadar Kerebiççi Oğuz bu alanda isim yapmış olsa da bana göre Yürü Künefe&Börek kerebiçi en iyi yapan yerdir (Özellikle fıstıklısını)
3 Cezerye
Havuçtan yapılan bir tür enerji kaynağı tatlıdır Cevizli ve fıstıklı versiyonlarıyla meşhur olan cezerye Mersin dışına hediyelik götürülen en popüler yiyecektir Mersin'de deyim yerindeyse Cezerye'den parayı kıran yer Dondurmacı Halil'dir
4 Batırık
Mersin yörüklerinin şehir mutfağına armağanı olan lezzetli bir yiyecek türüdür Temel malzemesi bulgur olan yiyecek köfte halinde de sunulabilir
5 Ciğer
Eminim ülkemizin farklı bölgelerinde daha iyi ciğer yapılıyordur fakat Mersin'de Ciğerci Apo ve Ciğerci Bahattin furyasıyla meşhur olan şiş ciğerci konsepti çok tutulup namını şehir il sınırları dışına taşımayı bilmiştir Özellikle mezesiyle insanların gönlünde taht kuran ciğerciler tıksırana kadar doyabileceğiniz restoran türleridir
6 ATOM
Farklı meyvelerin karışımından yapılan soğuk içecektir Günümüz milkshake'lerine 10 basacak lezzette olup Mersin'de bu aralar Atom yapan yer olarak Kuşimato sokağındaki AK Kafe'de gösterilmektedir Sıcak yaz akşamlarının kesin çözümüdür Uyarı: onyüzbinmilyon kalori içerebilir!
7 Künefe
Menşei Hatay diye bilinen bir tatlı olsa da Mersin'de yapılış şekli ile farklılık göstermektedir Hatay'daki emsallerinin aksine bol peynir, bol şire ve nispeten daha az kadayıfla yapılan tatlıyı bulmak şehirde en kolay şeylerde birisidir Emin Usta gibi isim yapmış künefeciler 24 saat hizmet vermektedir Şehirde sabaha karşı 2'de künefe yiyen Mersinli'leri görürseniz yadırgamayın
8 Lahmacun
Antep lahmacunu daha iyi dediğinizi duyar gibiyim fakat hemen açıklama getiriyorum Mersin'de dışarıda lahmacun yemek aslında çok yaygın olan bir davranış değildir Çoğu ev, lahmacun içini kendisi hazırlayıp lahmacunu fırınlarda yaptırır Bu sebeple annesinin yaptığı lezzete alışan Mersin çocukları için en güzel lahmacun Mersin'dekidir Boyut olarak da fındık lahmacun ile büyük lahmacun arasında bir büyüklüğe sahiptir Bu özelliği ile bir oturuşta 20'ye yakın yenilebilir Bu arada lahmacunu yerken limon ve maydonozu sakın unutmayın!
9 Bici Bici
Ne kadar Adana iliyle ismi daha çok anılsa da çocukluğumda yoldan geçen bici bicici dayıdan annemin para verip konu komşu bir kap bici biciye gömüldüğümüz günleri hatırladıkça bu tatlıyı her zaman Mersin ile hatırlayacağım Buz, ne olduğunu hiç bir zaman bilmediğim muhallebi tarzı bir tatlı ve yine ne olduğunu hiç bir zaman bilmediğim kırmızı şerbetiyle şehrin kavurucu yaz sıcaklığına birebir
10 Çökelek
Bir tür süt mamülü olan çökelek sade haliyle fazla bir şey ifade etmese de yağlanıp değişik malzemelerle süslendikçe mükemmel bir lezzet haline dönüşebiliyor Silifke yöresine ait olan bu lezzeti eminim çoğu insan Atilla Taş'ın Ham Çökelek şarkısını tekrardan meşhur etmesiyle duymuştur
11 Şalgam
Çoğu Mersinli'nin çocukluğunda okul önlerindeki seyyar satıcılarla tanıdığı bu harika içecek turpgiller ailesinden oluşan bir bitki köküdür Mersin'de şalgam söylerken acılıacısız ve havuçluhavuçsuz seçimlerinizi özenle yapmanız gerekiyor Çoğu Mersinli'nin favorisi acılı ve havuçludur
12 Sıkma
Mersin yörüklerinin Türk mutfağına armağan ettiği eşsiz lezzettir Sacda açılan hamurun yağlanması ve genelde peynir veya patatesle dürüm haline getirilmesiyle hazırlanan bu yiyecek şehirde yapılan tüm kermeslerin vazgeçilmez yiyeceğidir
Onediocom'dan alıntıdır