Balkan mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan Boşnak Böreği sabah kahvaltıların da vazgeçilmezi. Boşnak böreğinin tek tek ve incecik açılan, üzeri yağlanarak iç harcı yerleştirilen hamuru ile biraz zahmetli bir üretimi olduğu için mutfağa girenler bunun daha kolay yolunu aramaktadır. İşte tam bu noktada yalancı Boşnak böreği ortaya çıkmıştır. İşte detayları...
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Bosna Hersek'in klasik yemekleri ortasında yer alan boşnak böreği, 19. yüzyılda yayılmaya başlamıştır. Bursa'ya göç eden Bosna Hersek vatandaşları sayesinde yöre halkı da bu lezzeti tanımış ve Türk mutfağında yer verilmiştir. Dışı çıtır, içi ise yumuşacık olan boşnak böreği tanımına kim hayır diyebilir ki! Boşnak böreğini; peynirli, patatesli, kıymalı yahut ıspanaklı bir biçimde sunabilirsiniz. Yağlanmış yufkaları incecik açılan, karşılıklı kenarlardan başlanıp orta noktasında buluşacak biçimde sarılan rulo böreklerden hazırlanan, ağızda gevrek gevrek dağılan, yağlı ama nar üzere kızarmış bir açması böreğe kim hayır diyebilir?
- Kıymalı boşnak böreği için; kıyma, soğan ve baharatları kavurun. Akabinde açtığınız hamurun içine doldurun.
- Peynirli boşnak böreği için;lor peyniri kullanabilirsiniz. Peynirleri hamura eklemeden evvel elinizle parçalayın.
- Ispanaklı boşnak böreği için; ıspanakları yıkayın ve temizleyin. Akabinde süt kaymağı, rendelenmiş soğan, 2 yumurta ve tuz ile karıştırın. Bu harcı açtığınız hamurlara paylaştırın.
BOŞNAK BÖREĞİ TANIMI:
GEREÇLER
2 kg un
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı ılık su
300 gr tereyağı
Harç için;
2 kg patates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
Unu çukur bir kaba eleyin. Ortasını havuz üzere açıp tuzu ek edin. Suyu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın.
Hafif sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru üç eşit bezeye ayırıp üzerini nemli bir bezle kapatın ve 1 saat bekletin.
Patatesleri bol suyla yıkayıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kabuklarını soyup 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı, tuz ve karabiber ekleyip püre kıvamına gelinceye kadar ezin.
Hamur bezelerinden birini yemek tabağı büyüklüğünde oluncaya kadar merdaneyle açın.
Üzerine eritilmiş tereyağı sürerek iki elinizin üst kısımlarını kullanarak hamuru olabildiğince incelterek açmaya devam edin.
Yufkayı düz bir taban üzerine alarak üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Patatesli harçtan bir ölçü alarak yufkanın üzerine uzun bir kesim formunda yerleştirin.
Yufkayı rulo formunda sarın. İki elinizle yavaşça çekerek hamuru kopmayacak biçimde uzatın.
Rulo yufkadan cevizden daha büyükçe kesimler koparıp elinizde yavaşça yuvarlayın ve içine tereyağı sürülmüş tepsiye yan yana dizin.
Kalan tüm hamurları bu formda hazırlayarak tepsiye dizin. Hamur toplarının üzerine eritilmiş tereyağı sürün.
Evvelden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Afiyet olsun...
BOŞNAK BÖREĞİNİN PÜF NOKTALARI
- Hamuru hazırlarken, unu azar azar ekleyin ve yoğurun. Tüm unu bir anda dökerseniz, hamurun kıvamı sertleşecektir.
- Hamurun kıvamı çok yumuşak olduysa, un eği yapabilirsiniz. Böylelikle böreğiniz pürüzsüz ve yumuşacık olacaktır.
- Hazırladığınız hamurları, baklava imalinde kullanılan yufkalar kadar ince açmaya itina gösterin.