Şerbetli tatlıları seviyorsanız bülbül yuvası tatlısı tam size nazaran. Yalnızca yarım saat ayırarak yapabileceğiniz bülbül yuvası tatlısı hamuru açılarak yapılan bir tatlıdır. Bülbül yuvasının püf noktası ise sıcak olan tatlıya ılık şerbet dökülmesidir. İşte bülbül yuvası tanımı ve püf noktaları...
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nce (UNESCO) gastronomi kolunda yaratıcı kentler ağına dahil edilen Gaziantep'te baklavanın yanı sıra üretilen başka tatlılarda ilgili görüyor. Bilhassa ramazan ayı içerisinde tercih edilen ve içerisindeki materyallerin baklavaya oranla daha az ve hafif olan bülbül yuvası tatlısı iftar sofralarında yerini alıyor. Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan bülbül yuvası, şerbetli bir tatlıdır. İsmini, yuvarlak formun ortasına çukur açılmasından ötürü almıştır. Hamur haline getirildikten sonra pişirilen ve içi antep fıstığı ile doldurulan bu tatlı, bilhassa bayram vakitlerinde ikram edilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Gereçleriniz hazırsa, lezzeti ile tadına doyamayacağınız bülbül yuvası tanımına başlayabiliriz.
- Kullanacağınız materyalleri evvelden çıkartarak oda sıcaklığında bekletin.
- Şerbeti hazırlarken limon suyunu kaynama esnasında dökün. Böylelikle şerbetin tadını dengeleyebilirsiniz.
- Hamurların ince açılmasına itina gösterin. Tereyağını sıcakken tepsiye dökün. Bu sayede tatlının dış kısmı çıtır olacaktır.
- Soğuyan şerbeti, tatlı sıcakken üzerinde gezdirin.
BÜLBÜL YUVASI TATLISI TANIMI:
GEREÇLER
2 adet yumurta
Çeyrek çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı süt
3 tatlı kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Yarım su bardağı su
2 yemek kaşığı elma sirkesi
5,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Şerbeti için;
3,5 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
Üzeri için;
Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz Antep fıstığı ya da ikiye bölünmüş ceviz
YAPILIŞI
Yumurtaları karıştırma kabına kırın. İçine biraz tuz ekleyip elinizle karıştırın.
Süt, yoğurt, ayçiçeği yağı, su ve elma sirkesini ek edip hepsini yine karıştırın.
Azar azar unu ek ederek yoğurmaya başlayın ve toparlanana kadar doğurun.
Mısır nişastasını da ekleyip düz bir yerde bastıra bastıra yoğurmaya devam edin.
Hamuru 12 bezeye ayırıp yavaşça unladıktan sonra tepsiye yerleştirin.
Üzerini pak bir bezle örtüp mayalanması için oda sıcaklığında 3-4 saat kadar bekletin.
Tatlının şerbetini hazırlayın. Su ve toz şekeri karıştırıp kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Kıvam alan şerbeti soğuması için kenara alın.
Bezeleri unladığınız tezgahta ya da hamur tahtasında incecik açın.
Yufkayı dörde bölüp geniş kısmından başlayarak oklavaya sarın. İki kenarından büzüp ortada toplayın ve yufkayı oklavadan çekip çıkarın.
Yufkaları tepsiye yuvarlak halde yerleştirin. Bütün hamurlara tıpkı süreci yapın.
Tereyağı eritin, ayçiçeği yağını da ekleyip karıştırın ve süzün. Yağı tatlıların üzerine gezdirin.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp evvelden ısıtın. Tepsiyi 20-25 dakika kadar fırınlayın.
Birinci sıcaklığı çıkınca tepsiden alıp servis tabağına yerleştirdiğiniz tatlıların üzerine şerbeti gezdirin.
Tatlıların ortasına dövülmüş Antep fıstığı serpin.
Afiyet olsun...