Erzurum’un Oltu ve Tortum bölgelerinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilen et şişe geçirilir ve yatay bir şekilde pişirilir. Peki, evde cağ kebabı nasıl yapılır? Malzemelerinizi hazır ettiyseniz, cağ kebabı tarifi için detaylara geçebiliriz.
Ülkemizin en sevilen kebap çeşitlerinden biri olan cağ kebabı, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük illerinden biri olan Erzurum’a aittir. Erzurum yöresine özgü bir lezzet olan cag kebabı, kuzu eti veya oğlaktan yapılır. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan bu kebap, özellikle Oltu ilçesiyle özdeşleşmiştir. Et severler tarafından gurme bir lezzet olarak kabul edilen kebap çeşidinin en önemli özelliklerinden biri kuzu ya da oğlak etinden yapılmış olmasıdır. Kemiksiz etler karabiber, reyhan, pul biber ve tuz gibi baharatlarla harmanlanarak en az 48 saat buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Daha sonra hazırlanan etler cağ ya da bico adı verilen şişlere geçirilir ve yassı bir biçimde odun ateşine yerleştirilir.
- Tarifte kuzu yerine oğlak eti de kullanabilirsiniz.
- Eti kasaptan dilimlenmiş şekilde de alabilirsiniz.
- Etin içinde kemik, yağ ve sinir olmamasına dikkat edin.
-
Cağ Kebabı yanında soğan, mevsim salata, acılı ezme,süzme yoğurt ve lavaş ile birlikte servis edilir. -
Oltu ve çevre ilçeler Olur, Tortum ve Yusufeli yörelerinde “bico” olarak da adlandırılmaktadır. - Cağ kebabını yapmak için, odun ateşi en uygun pişirme yöntemidir.
CAĞ KEBABI TARİFİ:
MALZEMELER
1 adet kuzu but (sinirsiz ve yağsız)
100 gram yoğurt
1 adet soğan
5-6 adet yeşil biber
4 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yeterli miktarda lavaş ekmeği
YAPILIŞI
Bir kabın içerisinde yoğurt, doğranmış soğan, tuz ve karabiberi karıştırın.
Kestiğiniz eti bu terbiyenin içine yerleştirerek 24 saat yerleştirin.
Bekleme işleminden sonra yaprak şeklinde kesilen etleri, cağ kebabına özel olan şişlere takın.
Yatay bir şekilde ateşin üzerinde çevire çevire kızartın.
Domates, soğan ve biberi de ocakta közleyin.
Hazırladığınız cağ kebabını közlenmiş sebze ve lavaş ekmeği ile birlikte servis edin.
Kuzu budunu, parmak kalınlığında olacak şekilde yaprak yaprak kesin.
Afiyet olsun...