Çilekten turşu olur mu? Toplumsal medyada trend haline gelen turşulardan biri de çilek turşusu. Market raflarında satış rekorları kıran ve adeta yedikçe yediren çilek turşusu konutta de yapılabiliyor. Pekala, çilek turşusu nasıl yapılır? Çilek turşusu için hangi gereçler neler? Çilek turşusunun tadı nasıl oluyor?
Çilek, yaz aylarında en lezzetli meyvelerden biridir. Antioksidanlar bakımından güçlü ve kalorisi düşüktür. Ayrıyeten, sindirime yardımcı olduğu ve cilt sıhhatini arttırdığı bilinmektedir. Son periyotta pek çok meyvenin turşusu yapılmaya başlandı. Toplumsal medyada da tanınan hale gelen turşulardan biri de çilek turşusu. Fermente besinler hepimizin bildiği bir çok sıhhat faydasına sahiptir. Yiyeceklerin fermantasyonu sağlıklı bakteri ekler, bu yüzden meyve ve sebzelerin dekapaj edilmesi onları probiyotik yapar. Süreç ayrıyeten, yemeğin tadını, dokusunu ve lezzetini de tesirler ve fermente edilmiş yiyecekler farklı lezzetler sunar. Son derece hoş ve mayhoş bir tada sahip olan turşuyu hazırlamak çok kolay. Çilek turşusu yapmanın birçok farklı yolu vardır. Çilek turşusu hazırlamak için en kolay yolu sirke ve şekerdir. Yapımı kolay, lezzeti ise beğenilen olan bu turşuyu çilek mevsimi geçmeden denemelisiniz.
ÇİLEK TURŞUSU TANIMI:
GEREÇLER
1 kilo olgun lakin sert çilek (ikiye bölünmüş)
1 buçuk bardak beyaz balzamik sirke
¼ bardak şeker
2 yemek kaşığı koşer tuz
YAPILIŞI
Çilekleri ısıya güçlü bir kavanozun içine koyun. Sirkeyi, şekeri, tuzu ve ⅔ su bardağı suyu küçük bir tencerede orta ateşte kaynatın, şekeri ve tuzu eritmek için karıştırın.
Çileklerin üzerine dökün. Soğumaya bırakın. Kavanozun kapağını kapatın ve birkaç gün bekletin. 5 gün sonra çilekler turşu haline gelecektir.
Soğutulmuş turşu servis yapın. Fermantasyon sürecini başlatmak için kavanozunuza bir turşu başlangıç kültürü de ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...