Gaziantep'in klasik lezzetleri ortasında yer alan ve kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan 'Antep dolmalık biber kurusu', Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından tescillendi. Pekala en kolay dolmalık biber kurusu nasıl yapılır? Konutta dolmalık biber kurusu imalinin püf noktası nelerdir? İşte sorunun cevabı:
Türk mutfağının vazgeçilmezi biber; dolma, kahvaltı, yemek, zeytinyağlı, kızartma, salça ve sos imali üzere pek çok alanda kullanılır. Biberler bünyesinde güçlü ölçüde P vitamini, K vitamini, A vitamini ve C vitamini barındırır. Birebir vakitte yüksek oranda protein ve diyet lifleri de bulundurur. Güçlü bir antioksidan tesirine sahip biber; kansere, cilde, mideye, kalbe düzgün gelmesinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirerek hazmı kolaylaştırır ve mideyi kuvvetlendirir. Biberler dolmalık ve kızartmalık olarak ikiye ayrılır. Yalnızca taze ya da çiğ kullanılmayan yeşil ve kırmızı biberlerin kurutularak da dolmalarda, yemeklerde, salatalarda yahut öğütüldükten sonra baharat olarak pek çok tanımda kullanıldığı görülür. Burada kıymetli olan; biberi kuruturken hangi biberin nasıl kurutulduğu ve kurutulan biber ile ne hazırlanmak istendiğidir. Birebir vakitte biberi kuruturken dikkat edeceğiniz birtakım püf noktaları, elde edeceğiniz lezzetin yanı sıra kuruttuğunuz biberlerin uzun ömürlü kullanımları ve sıhhatiniz açısından da büyük kıymet arz eder.
Antep dolmalık biber kurusu, 40 dereceyi aşan sıcak havada, temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilerek kurutuluyor. 10- 15 gün mühletle toplanıp ipe dizilen kurutmalıklar, daha sonra sofralardaki yerini alıyor. Gaziantep Ticaret Borsası Lideri Mehmet Akıncı, dolmalık biber kurusunun işlenmiş meyve ve sebzeler kümesinde ismi ile tescil edildiğini söyledi. Antep dolmalık biber kurusunun Ticaret Borsası tarafından tescili gerçekleştirilen 15’inci eser olduğunu belirten Mehmet Akıncı, "Amacımız dünyaca meşhur Gaziantep mutfağının klâsik lezzetlerini coğrafik işaretle taçlandırmak, aslına uygun hazırlanış biçimleriyle geleceğe taşımak ve bu eserlerin marka kıymetlerine katkı sağlamak. Bu bağlamda 15'inci yöresel eserimiz Antep dolmalık biber kurusunu coğrafik işaretle taçlandırdık. Böylece kentimizin tescilli eser sayısı 51’yükseldi" dedi.
MESKENDE BİBER KURUSU NASIL YAPILIR?
Taze biberlerden yapılan zeytinyağlı yahut etli biber dolmasının yanı sıra birtakım mutfaklarda dolma için kurutulmuş biberler tercih edilir. İlk evvel dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun müddet koruma edebilirsiniz. Dolmalık kırmızı biber nasıl kurutulur ya da kışlık dolmalık biber nasıl kurutulur diye düşündüğünüzde de birebir yolları kullanabilirsiniz.
FIRINDA BİBER KURUTMA METODU: Güneşli usulü bir kenara bırakırsak fırında da biber kurutmak mümkündür. Fırında kurutulan biberler güneşte kurutma prosedürüne göre daha çabuk su kaybettiğinden bu tekniğin daha sağlıklı olduğundan da kelam edilebilir. Birinci evvel biberler yıkanır, akabinde suları süzgeç yardımıyla süzülüp kurulanan biberler fırın ızgarasında orta kısma dizilir. 65 ile 75 derece ortasında fırın kapağını açmadan takibi sürdürülen biberler, büzüşmeye ve rengi matlaşmaya başladıktan sonra fırından çıkarılır.