
Türk mutfağının en meşhur birebir vakit da vazgeçilmez tatlılarından olan irmik helvası yaz aylarında dondurmalı bir biçimde servis etmek en ülkü olanıdır. Dışarıda yediğiniz enfes dondurmalı irmik helvasını meskeninizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Nasıl mı? Pratik ve enfes dondurmalı irmik helvasının tanımı yazımızda.
Annelerin kapalı tanımlarından irmik helvası, uzun yıllardır Türkiye mutfaklarının hepsinde farklı hallerde yapılıyor. Bazen içine fıstık atılarak bazen de sade tereyağıyla kavrulan irmik helvası, irmik tatlısıyla karıştırıldığı vakitler oluyor. İrmik tatlısı, içerisinde irmik olan sütlü tatlıya denirken tencerede kavrulan irmikle yapılana irmik helvası deniyor. Süratli ve az materyalle yapıldığı için, basitçe yapabileceğiniz bu tatlının elbette birtakım püf noktaları var. İrmiğin yağ ile birlikte mis üzere kavrulması ve sonrasında üzerine eklenen tam kıvamında şerbetle hazırlanan irmik helvası misafirlerine hem süratli hem pratik bir tatlı ikram etmek isteyenlerin tercihleri ortasında. Yazın sıcak havada içerisine eklenen dondurma ile bir arada süper olacak olan irmik helvası tüm tatlılara taş çıkaracak. Tane tane dökülen irmikle buluşan Maraş yolu enfes irmik helvasının pratik imalini sizlerle paylaşıyoruz. Sakın denemeden geçmeyin...
DONDURMALI İRMİK HELVASI TANIMI:
GEREÇLER
500 gram irmik
1 paket margarin yahut tereyağı
Şerbeti için;
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Üzeri için;
Fıstık
İçi için;
Sade dondurma
YAPILIŞI
Öncelikle tatlının şerbetini hazırlayarak işe başlayın.
Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın.
Şeker eridiğinde kenara alabilirsiniz.
Derin ve büyük bir tencereye yağı alıp eritin. Akabinde irmiği ekleyerek, rengi değişene kadar kavurun.
Tencerenin altını kapatıp, şerbeti kepçeyle azar azar ek edin.
Ocağın altını açarak karıştırma sürecine devam edin.
Helva soğuduğunda kaseye streç sinema sererek, tabanına ve kenarlarına helvadan döşeyin.
Ortasına dondurma koyarak, aksi çevirin. Üzerini fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...