
Sokak lezzetlerinin başında gelen et döneri, konutunuzda kolay bir biçimde hazırlamak ister misiniz? Konutta vakit geçirdiğimiz şu periyotta enfes bir et döner üretiminin püf noktaları ve en kolay tanımı bugünkü yazımızda basitçe bulabilirsiniz.
Döner içyağı ve yöresel baharatlarla düzgünce terbiyelenmiş ve dövülmüş et kesimlerinin, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir halde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına has bir yemektir. Osmanlı Devrinden bu yana yapılan et döner adeta gençlerin vazgeçilmezi. Dışarıda severek tükettiğiniz yemekleri konutunuzda sağlıklı ve hijyen şartları altında pratik bir biçimde yapabilirsiniz. Pekala et döner nedir? Et döner pişirmenin püf noktaları nelerdir? En kolay et döner tanımı nasıl yapılır? Tüm ayrıntılar haberimizin ayrıntılarında bulabilirsiniz.
- Konutta döner yaparken en sık karşılaşılan problemlerden biri eti ince doğramanın zorluğudur. Bunun için öncelikle keskin bir bıçağa gereksiniminiz olacak. Lakin daha da kıymetli dönerinizi donma kademesinde kesmek işinizi kolaylaştırır.
- “Donma aşaması” derken uygunca donup taş üzere sertleşmiş bir eti kast etmiyoruz. Etinin dışının sertleşmeye başladığı fakat ortasının şimdi hafif yumuşak olduğu basamak dönerinizi kesmek için ülkü bir noktadır.
- Elde edeceğiniz döneri lavaşın, pidenin ya da çıtır taze ekmeğin ortasına koyup salata eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz. Dönerinizi dilerseniz pilavın üzerinde de servis edebilirsiniz. Tavada çevirdiğiniz tırnaklı pideler, domates sosu ve yoğurt eşlikçisiyle enfes bir yoğurtlu döner kebap da yapabilirsiniz.
KOLAY ET DÖNER TANIMI:
GEREÇLER
Et marinasyonu için;
800 gram antrikot ya da but eti
1 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı toz biber
1/2 çay kaşığı yenibahar
Kıyma harcı için;
2500 gram yağsız kıyma
1 adet rendelenmiş orta uzunluk kuru soğan
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
YAPILIŞI
Dana antrikotu ya da but etini ince dilimler halinde doğratın.
Daha sonra yoğurt, zeytinyağı, kekik, toz kırmızı biber ve yeni baharı geniş bir kabın içerisinde karıştırın, etlerini bu karışımın içerisine bulayın.
Etleri dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.
Yağsız kıyma, rendelenmiş soğanları, tuz ve çekilmiş tane karabiberi köfte hazırlar üzere yoğurun.
Tezgahın üzerine büyük bir streç sinema açın.
Daha sonra dilimlenmiş antikotları orta kısımları yerleştirin. Üzerini ince bir kat kıyma karışımı ile kapatın.
Tüm karışımlar bitene kadar tıpkı sürece devam edin. Bittikten sonra streç sinemayla iki yandan sıkarak rulo biçimini verin.
Hazırladığınız döneri 2 saat kadar derin dondurucuda bekletin.
Dinlenen döneri pişirmeden evvel oda sıcaklığında bir mühlet beklettikten sonra ince ince dilimleyerek, dileğe nazaran kuyruk yağı ile yüksek ateşte pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun...