Keki, şerbeti, lezzeti ile ağızlarda mükemmel bir tat bırakan Fatih sarması tatlısının materyalleri, çabucak hemen her meskende bulunabilir. Fatih sarmasını yaparken de kimi püf noktalar vardır. Tanımı zahmetli olsa da bir o kadar da lezzetli olan Fatih sarması, geçmişten günümüze kadar gelen değerli lezzetlerdendir.
Fatih Sarması tatlısı, bilhassa Ramazan aylarında sofralarda yer alan yöresel tatlardan biri olarak biliniyor. Bu tatlı rivayete nazaran Fatih Sultan Mehmet'in akşam yemeklerinden sonra kesinlikle yediği ve rulo biçiminde bir tatlı olduğundan ötürü ismi "Fatih Sarması" ismiyle anılmaktadır. Pandispanya hamuru üzerine dökülen şerbet ve hamurun içine eklenen kayısı marmeladı sayesinde lezzeti farklı bir boyuta taşımaktadır. Pekala Fatih Sarması nasıl yapılır? İşte tanımı ve gereçleri..
FATİH SARMASI TANIMI:
GEREÇLER
4 yumurta
1 buçuk su bardağı şeker
2 bardak un
1 kaşık tereyağı yahut margarin
1buçuk çay kasığı vanilya
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı antep fıstığı
Şerbeti için;
2 bardak su
2 bardak şeker
YAPILIŞI
Öncelikle yumurtaların sarılarını aklarından ayırıp farklı kaselerde çırpın. Limonun kabuğunu rendeleyin, suyunu sıkıp ayırın.
Hamur yoğurma kabına un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. Ortasını havuz üzere açıp tozşeker, yumurta sarıları ve aklarını azar azar ek ederek yoğurun.
Hazırladığınız pandispanya hamurunu yağlanmış fırın tepsisine ince bir katman halinde serin. Evvelden ısıtılmış fırında pandispanya kıvamına gelinceye kadar pişirin. Fırından alıp ılınmaya bırakın.
Sosu için, elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Bir tavaya alıp şekerle birlikte karamelize edin. Su ve limon suyunu ekleyip karamelize etmeye devam edin. Suyunu çekince ocaktan alın ve ılınmaya bırakın.
Pandispanya hamurunu düz bir tabana alın. Üzerine elmalı şerbeti sürün. Rulo formunda itinayla sarın. Üzerine pudra şekeri ve çilek, yaban mersiniz, vişne üzere meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...