Yüksek kalorisi yüzünden bir tereddüt yaşatsa da tatlı sevenleri durduramayan cevizli kadayıf tatlısı nasıl yapılır? Tarihi çok eskilere dayanan ve Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından ağzınızı sulandıracak kadayıf tatlısı tanımı haberimizde...
Kadayıf hem ülkemizde hem de Ortadoğu’nun birçok yerinde tüketilen en sevilen tatlı materyallerinden biri. Künefeden muhallebiye birçok tanımda kullanılabilen kadayıfla bugün biz klâsik bir tel kadayıf tatlısı yaptık. Kadayıfların ortasını biz Antep fıstığı ile tatlandırdık fakat siz cevizle de nefis bir tat yakalayabilirsiniz. Kadayıf pişirilerek soğuyunca dilimlenir ve şerbeti servis yapmadan yaklaşık 15 dakika evvel sıcak olarak dökülürse sahiden tel tel hamur olmayan lezzetli ve ılık bir tatlı elde edilmiş olur. Konutta cevizli kadayıf tanımını kesinlikle denemelisiniz. Pekala ancak tepside şerbetli kadayıf tatlısı nasıl yapılır? Kadayıf fırında kaç dakika pişirilir? Kadayıf ne kadar kızartılır ve tereyağı ne kadar eklenmelidir? Şerbet sıcak mı soğuk mu olmalı? Kadayıf tatlısı materyalleri nelerdir? İşte merak edilen ayrıntılar...
- Özelikle yemekten sonraki çay saatlerinde tatlı gereksinimi artınca kadayıf birinci akla gelen tatlılardandır.
- Cevizli kadayıf, fıstıklı kadayıf, tel kadayıfı ve burma kadayıfı en çok tercih edilen çeşitler ortasındadır.
KADAYIF TATLISI TANIMI:
MATERYALLER
500 gram tel kadayıf
125 gram tereyağı
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
2 çorba kaşığı pekmez
Üzeri için;
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Şerbeti için;
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Oda sıcaklığındaki tereyağının yarısını pekmezle güzelce karıştırıp macun kıvamına getirin.
Bu macunu tepsinin tabanını kaplayacak halde her yere güzelce yayın.
Tereyağının kalanını eritin.
Kadayıfı tel tel ayırıp havalandırdıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağını gezdirin.
Kadayıfın yarısını kenara alın. Öteki yarısını tepsiye yerleştirin.
Avucunuzun içiyle kadayıfların üzerine yeterlice bastırın ve tepsinin halini almalarını sağlayın.
Dövülmüş ceviz içini kadayıfların üzerine serpin.
Ayırdığınız kadayıfları da cevizlerin üzerine yerleştirip birebir halde elinizle bastırın.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp evvelce ısıtın.
1 çorba kaşığı tereyağını da eritip kadayıfların üzerine gezdirin.
Tepsiyi fırına verip üzerin kızarana kadar pişirin.
Üzeri kızarınca fırından çıkardığınız kadayıfı bir öteki tepsi yardımıyla alt üst ederek tekrar fırına verin.
Kadayıfın altı da kızarırken şerbetini hazırlayın.
Şeker ve suyu tencerede karıştırıp 10 dakika kadar pişirin.
İçine limon suyunu ek edip 5 dakika daha kaynatın.
Tatlınız fırından çıkınca şerbeti kepçeyle sıcak sıcak üzerine dökün.
Şerbeti çektikten sonra dilimleyip dilediğiniz üzere süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...