Osmanlı Saray mutfağında sık sık pişirilen tadına doyum olmayacak hem lezzetli hem de ustalık gerektiren Kirde kebabını tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Uzman şeflerden aldığımız bilgilere nazaran, yanında yoğurtla enfes olan kirde kebabının pratik tanımı haberimizin ayrıntılarında.
Gerek geçmişte gerekse de günümüzde hala yapılmaya devam edilen Osmanlı yemekleri, enfes lezzetleri ile damakları büyülemeye devam ediyor. Bu defa sizlere Osmanlı mutfağında sık sık pişirilen üst üste dizilmiş ortaları kuşbaşı etle dolu kirde kebabının tanımını veriyoruz. Akşam yemeğinde sofraları şenlendirecek olan kirde kebabı, padişahların en çok sevdiği yemekler ortasında yer alıyor. Üst üste dizilmiş ortaları kuşbaşı etle dolu bu ince hamurlar yoğurt sosuyla birleşince ortaya kirde kebabı üzere enfes bir yemek çıkıyor. İmgesi Kayseri yağlamasını hatırlatan kirde kebabı akşam yemeklerinde sofralarınıza çok yakışacak. Hazırsanız, işte adım adım kirde kebabı tanımı ve yapılışı…
KİRDE KEBABI TANIMI:
GEREÇLER
Yarım kg kuzu but
Sıvı yağ
1-2 diş sarımsak
2 adet domates
Et marinesi için;
1 bütün soğan suyu
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1-2 kısım taze kekik yaprağı
Tuz
Üzeri için;
2 adet kırmızı kapya
2 adet yeşil dolmalık biber
1 bütün soğan
10 adet mantar
YAPILIŞI
Tarife öncelikle etleri marine ederek başlayın. Marine etmek için gereçleri bir kabın içerisine alıp, küp doğranmış etimizi ek ederek elinizle güzelce yoğurun.
Kapya biber ve yeşil biberi julyen biçiminde doğrayın. Soğanı da piyazlık bir biçimde doğradıktan sonra mantarları iri biçimde doğrayın.
Az yağın içerisinde güzelce doğranan gereçleri soteleyin. İri küp doğranmış domates ve sarımsakları içerisine ekleyerek ocağın altını kapatın.
Farklı bir tavanın içerisinde marine edilen etleri pişirmeye başlayın.
Et piştikten sonra tabağa alın. Geniş bir servis tabağına lavaşları yerleştirin. Akabinde et ve sotelenen zerzevatları ekleyin.
Üzerine çırpılmış yoğurt ve pul biber serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...