İtalyan mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan ve ülkemizde de mutfaklarda çok sık yapılan lazanya son günlerde en çok araştırılan yemek tarifleri arasında. İlk bakıldığında kıyma soslu makarnaya benzeyen ancak çok farklı olan lazanya adeta bir dilimi bile doyurucudur. Peki lazanya nedir? Lazanya nasıl yapılır? Lazanya yapmanın püf noktaları nelerdir? Lazanya kilo aldırır mı? Öğrenmek için tıklayın...
Bir makarna çeşidi olan lazanya akşam yemeği için hem çok pratik hem de farklı bir alternatif. İtalya asıllı bir yemek olan lazanya, peynir, domates sosu veya ragu ile yapılır. Farklı katmanlarda ve farklı şekillerde yapılabilen yemeğe, ricotta veya mozzarella peyniri eklenebilmektedir. Market raflarında hazır halde satılan lazanyayı farklı soslar ve baharatlarla damak zevkinize göre değiştirebilir, kaşar ya da değişik peynir çeşitleri kullanarak da sofralarınıza getirebilirsiniz. Lazanya geniş ve yassı bir yemektir. Sebzeler, etler ve peynir gibi soslar ve malzemelerle modifiye edilmiş ve eritilmiş rendelenmiş peynir ile doldurulmuş yığılmış hamur katmanları ile hazırlanan bir yemektir. Genellikle pişmiş lazanya hamuru diğer malzemelerle atılır ve bir fırında pişirilir.
İlk bakışta yapımı zor gibi görünen ancak bir kez tadına bakanların hayran kaldığı lazanyanın en pratik tarifi bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.
LAZANYA TARİFİ:
MALZEMELER
10 adet lazanya
200 gram kaşar peyniri rendesi
Kıymalı harç için;
300 gram kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet biber
1 adet domates
6-7 dal maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Beşamel sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
YAPILIŞI
Lazanyaları geniş bir tencerede haşlayın. Haşlanan lazanyaları kırılmalarını önleyerek bir cam tepsinin içine yerleştirin.
Daha sonra kıymalı harcı hazırlayın. Bunun için; soğanı çok ince doğrayın ve yağın içinde soteleyin.
Soğanların içine kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
Maydanoz, domates ve biberi çok ince doğrayarak karışımın içine atın.
Son olarak baharatları ve salçayı da ekleyerek harcı bir süre daha kavurun.
Başka bir tavanın içinde beşamel sosu hazırlayın. Unu ve tereyağını çok fazla olmamak şartıyla kavurun. Daha sonra sütü ekleyerek hızlıca karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatın.
Haşlanan lazanyaları cam tepsinin içine dizin. Üstlerine kıymalı harcı ekleyin. Tüm lazanyalar bitene kadar bu işleme devam edin.
Beşamel sosu üzerine dökün. Fırına vermeden önce üzerine kaşarları ekleyerek 200 derecede 20 dakika pişirin.
Dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...