İftar sofralarınızda ana yemeklerinizi şenlendirebilecek, gün uzunluğu susuz kalan bedeninizi serinletebilecek mis üzere çeşit çeşit karışık komposto tanımlarını sizlerle paylaşıyoruz. Tamamı denenmiş, konut imali hoşaflar, damak tadınıza uyabilecek farklı materyallerle gelin birlikte en kolay komposto tanımlarını birlikte inceleyelim...
Ramazan’da iftar ve sahur sofrasında sağlıklı beslenmek, oruç açıldıktan sonraki müddet boyunca da sağlıklı beslenmeye ihtimam gösterilmesi gerekir. Ramazan müddetince canınız her ne kadar doya doya tatlı yemek istese de tatlı yemenin yanında bedeninizin günlük alması gereken ölçüde su gereksinimini en düzgün biçimde karşılamalısınız. Bu bakımdan kompostolar hem su gereksiniminizin giderilmesinde hem de tatlı isteğinizin bastırılmasında epeyce yararlı içeceklerdir. Ramazan’da elma, çilek yahut kayısı üzere mevsim meyveleriyle hazırlayacağınız kompostoları iftardan iki saat sonra ve sahurda tüketebilirsiniz. Komposto; şeker, lif gereksiniminizi karşılar ve daha az tatlı yeme isteği duymanızı sağlar.
İşte size Ramazan’da hazırlayabileceğiniz 3 nefis komposto tanımı:
ELMA KOMPOSTO TANIMI:
MATERYALLER
4 elma
6 su bardağı su
1,5 çay bardağı toz şeker
3 diş karanfil
1 çubuk tarçın
YAPILIŞI
Elmaları yıkadıktan sonra soyun ve küp küp doğrayın. Bir tencereye toz şeker hariç tüm materyalleri alın ve elmalar yumuşayana kadar kaynatın. Elmalar yumuşadıktan sonra şeker eğini yapın ve şeker eridiğinde tencereyi ocaktan alın. Buzdolabına girebilecek ısıya geldiğinde tarçın ve karanfil tanelerini çıkarın. Uygunca soğuduktan sonra servis yapın.
KURU KAYISI KOMPOSTO TANIMI:
MATERYALLER
250 gram kuru kayısı
1,5 su bardağı toz şeker
1litre içme suyu
2 diş karanfil
1 çubuk tarçın
YAPILIŞI
Kayısılar kuru olduğu için evvel 5 dakika kadar sıcak suda bekletilerek yumuşamaları gerek. Yumuşayan kayısıları süzdükten sonra toz şeker, su, karanfil ve tarçın ile birlikte kaynatın. Kayısılar dağılmaya başladıysa kompostonuz hazır demektir. Evvel oda ısısında daha sonra buzdolabında soğutun ve servis yapın. Soğuturken tarçın ve karanfil tanelerini çıkarın.
ÇİLEK KOMPOSTO TANIMI:
GEREÇLER
500 gr çilek
1 su bardağı şeker
4 su bardağı su
YAPILIŞI
Yumuşak çilekler pişerken hemen dağılacağı için çilek kompostosu hazırlarken küçük ve sert çilekleri kullanın. Çileklerin üzerindeki kumdan arınmaları için yaprakları temizlendikten sonra suda bekletilmesi gerekir. Yıkanmış çilekleri süzgece aldıktan sonra bir tencerede su ve şekeri karıştırın. 3 dakika kadar kaynattığınız şerbete çilekleri ilave edin ve yüksek ateşte kaynatın. Çilekler dağılmadan ocağı kapatın ve kompostonuzu soğumaya bırakın. Oda ısısına geldiğinde buzdolabında soğutun ve nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...