Çocukluğumuzdan beri köfte-patates yahut köfte-pilav ikilisi en sevdiğimiz yemeklerden biri. Başka bir tabirle anne köftesi olarak da bilinen kuru köfteyi bir defa yediniz mi tadı damağınızda kalır. Siz de anneleriniz kadar lezzetli köfteler yapmak istiyorsanız buyurun tarife! Hem de tüm püf noktaları ile birlikte!
Kuru köfte denildiği vakit çoğunlukla hepimizin aklına anne köftesi gelmektedir, annelerimizin hazırladığı o mükemmel lezzetteki köfte tanımlarını ne kadar denersek deneyelim, maalesef yapamıyoruz. Kuru köfte hangi formda pişirse pişsin büyük küçük herkesin en çok severek tükettiği nefis bir lezzettir. Pek çok çeşidi ile hazırlanan köfteler bilhassa Türk mutfağının vazgeçilmeyen lezzetlerinden bir adedidir. Kuru köfte yapmak aslında çok güç değildir, burada kıymetli olan birkaç püf noktaya dikkat ettiğiniz vakit sizde hem çok lezzetli hem de kıvamı yerinde köfteler hazırlamak bazen mümkün olmayabilir. Eğer sizde yanılgısız bir halde lezzetli ve tam kıvamında kuru köfte yapmak istiyorsanız, ufak püf noktalara dikkat etmek kâfi olacaktır. Kuru köftenin tam kıvamlı bir tanımı ile birlikte bütün püf noktalarını öğrenmeye hazır mısınız? Kıymayı alırken dikkat etmeniz gerekenlerden tutun, içindeki baharatlara, nasıl yoğurmanız gerektiğinden pişirme tekniklerine kadar bütün ayrıntıları sizlerle paylaşacağız.
- Köfte yapmak için kıyma alırken kasabınızdan döş etini iki sefer makineden geçirmesini isteyin.
- Ekmek içinizi kabuksuz olacak biçimde hazırlayın. Kabuklarını koyarsanız köfteleriniz sertleşebilir.
- Soğanı harca eklemeden evvel suyunu sıkın.
- Köftelerinizi hazırladıktan sonra bir mühlet dinlendirin.
- Köftelerinizi tavada çevirmek için çatal kullanmayın. Çatal köftelerinizin dağılmasına yol açabilir. En güzeli maşa kullanmayı tercih edin.
- Kuru köftenin en kıymetli püf noktası ise yoğurma işlemi! Ne kadar uzun müddet yoğurursanız materyaller birbiriyle o kadar düzgün bütünleşir ve köfteleriniz dağılmaz.
KURU KÖFTE TANIMI:
MATERYALLER
500 gram dana kıyma
1/3 adet bayat ekmek içi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük uzunluk soğan
1 adet rendelenmiş sarımsak
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber yahut toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI
Soğanı incecik doğradıktan sonra bir tülbent yardımıyla suyunu sıkın.
Bayat ekmek içinizi biraz ıslatın ve suyunu uygunca süzdürün.
Derin bir karıştırma kabının içine soğan, ekmek içi, rendelenmiş sarımsak, kıyma, zeytinyağı ve yumurtayı koyun.
Tüm materyaller birbirine nüfuz edene kadar 10 dakika kadar yoğurun.
Akabinde tuz, karabiber, kırmızı biber ve kimyonu da ek edip bir sefer daha yoğurun.
Dilerseniz bu basamakta ince kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde modüller koparıp form verin. Buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
Tavaya sıvı yağı koyun ve güzelce kızdırın. Kızgın yağda köftelerinizi gerili önlü düzgünce kızartın.
Bir tabağın üzerine havlu kağıt serin ve kızarttığınız köfteleri üzerine çıkartın. Köftelerin fazla yağından arınmasını bekleyin ve servis edeceğiniz tabaklara alın.
Enfes kuru köfteleriniz hazır! Annenizin yaptıkları üzere lezzetli ve yumuşacık! Köftelerinizi hazırlarken verdiğimiz püf noktalarına dikkat etmeyi unutmayın.
Eşsiz lezzeti yakalamak için her birinin başka bir kıymeti var. Yanına patates kızartması yahut pilav ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...