Dışarıda yediğiniz enfes ve hayli doyurucu olan lahmacunu konutta de pratik bir halde yapabilirsiniz. Babillerden kalan “lahmacun”un 5000 yıllık bir geçmişi olduğu argüman ediliyor. Üretimi epeyce kolay olan lahmacuna soğan ve maydanoz ikilisi çok yakışacak. İşte konutta lahmacun tanımı...
Açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak ve karabiber, isot üzere baharatlarla hazırlanan materyal sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan lahmacun adeta Türk mutfağı denilince birinci akla gelenler ortasında yer alıyor. “Lahmacun” sözü köken olarak Arapça’daki “lahm bi ajin” sözünün türemiş halidir ve etli hamur manasına gelir. Çıtır çıtır hamuru, lezzetli içi harcı ve yanında bir bardak ayranla adeta diyeti bozduracak olan lahmacunu bu akşam ana yemek olarak kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Meskende lahmacun imalinin en temel materyalleri; lahmacun hamuru, kıyma, soğan, salça ve biberdir. Yanına limon, yeşillik ve köpüklü ayranın eşlik ettiği lahmacunu hazırlamak ise, sanıldığının bilakis hayli kolaydır. Konut imali lahmacunların hazırlama müddeti 20, hamurun mayalanması 40, pişirmesi ise ortalama 20 dakikadır. Tüm bu hazırlık sürecinin akabinde, size yalnızca afiyetle yemesi kalır. İşte sizleri yormayacak üstelik yalnızca 10 dakikada yapabileceğiniz konutta lahmacun tanımı:
LAHMACUN TANIMI:
MATERYALLER
Hamuru için;
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
3,5 su bardağı un
Üzeri için;
250 gram orta yağlı kıyma
1 tane ince kıyılmış soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım demet ince ince kıyılmış maydanoz
1 tane domates
Çay kaşığı ile karabiber, kırmızı pul biber, kimyon
İki tane yeşilbiber
Yarım çay bardağı su
Süslemek için;
Limon dilimleri
Piyaz formunda doğranmış soğan
Maydanoz
YAPILIŞI
Ilık suya kuru mayayı katıp karıştırın. Daha sonra yavaş yavaş unu ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamuru bu formda bir saat kadar mayalandırın.
İç materyallerini derin bir kabın içinde yeterlice harmanlayın.
Oluşan hamurdan küçük kesimler alarak açın ve iç harcını eşit bir halde bu hamurların üzerine koyun.
Bu hamurları 200 derecelik fırında pişirin
Piştikten sonra süsleme gereçlerini içlerine ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun...
LAHMACUNUN PÜF NOKTALARI
- Hamur için unu ve suyu oda sıcaklığında eklemelisiniz.
- Hazırladığınız iç harcı koyu kıvamda olduysa içine biraz su ekleyerek harcın kıvamını açın.
- Antep yöntemi lahmacunda sarımsak ve isot yer alır. Bu gereçleri listeden çıkartmayın.
- Hazırladığınız lahmacunların boyutunu çok büyük olacak formda açmayın.