Lisanlara destan olan Özbek pilavına rakip olacak hatta sık sık pişireceğiniz Özbek çorbasının tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Tam bir besin deposu olan Özbek çorbası küçük büyük demeden herkesin başlangıç haline gelecek. Sizde farklı bir tanım arıyorsanız Özbek çorbasını kesinlikle pişirmelisiniz.
Özbek çorbaları genelde etli bol sebzeli, yani tam bir besin deposudur. İçerisinde bakliyatların da çokça kullanıldığı bu çorbalar aslında bir öğün yerine bile geçebilecek kadar da doyurucudur. Tanımdaki Özbek çorbasında bulunan maş fasulyesi, çoğumuzun mutfağında olmayabilir. Ancak artık büyük marketlerden çarçabuk bulabilirsiniz. Türkiye'de satılan maş fasulyesi Özbekistan'da satılan maş fasulyesinden daha sert bir yapıya sahip olduğu için haşlama müddetini biraz daha uzun tutmakta yarar var. Etli yemekleri ve çeşit çeşit besinleri kullanılarak pişiren tanımlarıyla meşhur olan Özbek mutfağına ilişkin bir çorbanın tanımını sizlere sunuyoruz. Bol vitaminli, proteinli Özbek çorbasını başlangıç olarak tüketmek yerine bir öğün olarak bile sayabilirsiniz. Hem sebzeli, hem etli, hayli lezzetli Özbek çorbasının tanımı bugünkü yazımızda.
ÖZBEK ÇORBASI TANIMI:
MATERYALLER
500 gram dana kuşbaşı eti
2 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı maş fasulyesi
2 adet orta uzunluk patates
2 adet havuç
2 litre su
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
özbek çorbası
YAPILIŞI
Derin bir çorba tenceresinin içerisine sıvı yağı ve küp küp doğranmış soğanları ekleyerek güzelce kavurun. Akabinde etleri ek edip suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun.
Domates rendesi ve salçayı da ek edip karıştırarak kaynama noktasına getirin.
Çabucak patates ve havuçları ekleyerek bir taşım kaynatın.
Kaynayan çorbaya haşlanmış, buğday, nohut ve maş fasulyesini de ekleyip 20 dakika orta ateşte pişirin ve altını kısın.
5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra üzerine kıyılmış maydanozları ek edin. Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...