Klâsik Türk mutfağının lezzetlerinden biri olan peynir tatlısı ister fırında isterseniz direk pişirildiği üzere yenilebiliyor. Tadı süper olan ve içerisinde olan tadımsı peyniri sayesinde damaklarda iz bırakacak peynir helvasının harika tanımı bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip çoban tatlısı olarak da bilinen 'peynir helvası', Türk mutfağının, vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor. 71 yıldır peynir helvası üreten ailenin 5'inci jenerasyon temsilcisi Süleyman Burak Batır (32), Gelibolu peynir helvasının, 1844 yılında Muhammed Kamil tarafından Kitabüt Tabbahin isimli birinci yazılı yemek yazmasında, Osmanlı saray mutfağında yer aldığını, bu lezzetin günümüze kadar ulaştığını söyledi.
Peynir helvası, ana materyalleri olan peynir, un, şeker, su ya da süt, margarin ve sıvı yağ ile yapılmaktadır. Yağlı, tuzsuz koyun peyniri kullanılması değerlidir. Yeniden de yöreye nazaran peynir tercihi ve buna dayalı olarak yapılış biçimi farklılaşabilmektedir ancak kesinlikle peynirin tuzsuz olması gerekmektedir. Damak zevkine nazaran fırınlanarak dilimlenmiş bir formda servis edilebilen peynir helvasını meskende basitçe pişirmek isteyenlere özel tanımını hazırladık.
PEYNİR HELVASI TANIMI:
MATERYALLER
250 gram tuzsuz peynir
Yarım paketten biraz az margarin
1 tahta kaşığı un
Şerbeti için;
1 kase şeker
1 kase su
YAPILIŞI
Tavada yağı ve unu güzelce kavurun. Akabinde şerbeti farklı bir tencerede kaynatıp, kavrulan unun içine dökün.
En son üzerine peyniri ovalayarak karıştırın.
Yaparken daima karıştırmayı katiyen unutmayın.
Şayet tatlıyı fırında yapmak istiyorsanız, önceden ısıtılmış 200 derece fırında renk alana kadar fırınlayın.
Afiyet olsun...