Bayramların, çay saatlerinin ve kalabalık konukların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan şekerparenin en kolay tanımı nedir? Konutta şeker pare yapmanın püf noktaları nelerdir? En pratik şekerpare nasıl yapılır? Tüm bu soruların karşılığı haberimizin ayrıntılarında...
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
İçerisinde irmik bulunan ve şerbetlendikten kısa bir müddet sonra ağızda dağılan kıvamıyla şekerpareyi sevmeyen yoktur. Şerbetli tatlı sevenlerin çok tükettiği şekerpare tatlısının en pratik ve en lezzetli tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Türk mutfağının vazgeçilmezleri ortasında yer alan şekerpare tatlısını meskende basitçe yapabilirsiniz. Yanında bir yudum çayla birlikte harika gidecek, şekerpare tatlısı, kıvamı ve tadıyla tam aradığınız lezzetlerden biri haline gelecek. Balkan ülkelerinde de yer verilen bu tatlının öbür ismi ise şerbetli kurabiyedir. Ekseriyetle bayram vakitlerinde yahut konuk ağırlarken sunulur. İsteğe nazaran içerisinde ufalanmış fındık kesimleri da kullanılır. Şerbet ile hazırlandığı için şeker kıymeti epey yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir biçimde tüketilmesi önerilir. Nasıl mı? İşte kolay şekerparenin tanımı:
- Tüm gereçler özellikle tereyağı oda sıcaklığında olmalıdır. Tereyağının büsbütün erimesi ve dağılması için oda sıcaklığında olması epeyce kıymetlidir.
- Un, pudra şekeri üzere katı ve toz materyaller elenmelidir. Ve hamur yoğrulduktan sonra kendine gelebilmesi için en az 15-20 dakika buzdolabında bekletilmelidir.
- Şerbet hazırlanırken içerisine birkaç damla limon damlatılmalıdır ve kıvamının hoş olması için kaynadıktan sonra altı kısılmalı ve üzerine kapak kapatılarak 15 dakika kaynatılmalıdır. Bu süreç hem şerbetin kıvamını arttıracaktır, hem de şerbetin şekerlenmesini önleyecektir.
- Şekerparenin en değerli püf noktası şerbeti verme evresidir. Şekerpareye şerbet verme sürecinde şerbet ve şekerparenin sıcak olması gerekmektedir. İkisinin de birinci sıcağı çıktıktan sonra şerbetin verilmesi gerekmektedir. Böylelikle şekerpareler şerbeti tam ve eşit bir biçimde çekecektir.
ŞEKERPARE TATLISI TANIMI:
MATERYALLER
1 paket yumuşak margarin
1 su bardağı irmik
2 tane yumurta birinin sarısı üzerine
1 paketin yarısı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 bardak pudra şekeri
3 su bardağı un
Şerbeti için;
4 bardak şekere
4 bardak su
2-3 damla kadar limon
YAPILIŞI
Şerbetli tatlıların hamur kıvamında olmaması ve şerbeti büsbütün çekmesi için kesinlikle hazırlanan şerbetin soğuk tatlının ise sıcak olması gerekir. Bu yüzden öncelikle şekerparenin şerbetini hazırlayıp kenara bırakın.
Sonrasında hamuru hazırlayabilirsiniz. Yumuşamış margarin yahut tereyağını bir kaba alıp, yavaş yavaş öbür gereçleri katarak yapmaya başlayın.
Unu da ekledikten sonra süratlice kıvama getirip ceviz büyüklüğünde modüller yapın.
Hazırlanan hamurları yağlı kağıt serili tepsiye güzelce dizin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp,çatalla form verin.180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkan şekerpareleri biraz dinlendirdikten sonra şerbeti dökebilirsiniz.
Şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...