En farklı ve lezzetli yemeklerin bir arada buluştuğu Tatar mutfağından muhteşem bir börek tarifini sizlerle buluşturuyoruz. Tatar böreği diye bilinen ancak yöresel ismiyle cantık böreği adeta sofraların baş tacı olacak.
Erzurum mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan Tatar böreği, tıpkı Boşnak böreği gibi her ne kadar börek olarak anılsa da nefis bir mantı sayılabilir. Yapılışı göründüğü kadar zor olmayan adeta bir çırpıda yapabileceğiniz Tatar böreği, doyurucu özelliğiyle de tadı damaklarda iz bırakıyor. Yapım aşaması su böreğini andırsa da üstüne konulan kıymalı harcı ve yoğurtlu sosuyla diğerlerinden ayırıyor. Canınız çektiyse hemen mutfağa giderek bu enfes böreği mutlaka denemelisiniz. Diğer bir ismi cantık olan bu tarif eskiden kadınların sık sık yaptığı bir lezzet. Mantı tadında ancak etsiz ve mantıya göre çok daha kolay hazırlanan Tatar böreğinin muhteşem tarifi ve püf noktaları bugünkü yazımızda:
TATAR BÖREĞİ TARİFİ:
MALZEMELER
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz kuru maya
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç harcı için:
2 soğan
3 patates
200 g az yağlı dana kıyma
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
150 g eritilmiş tereyağı
YAPILIŞI
Su ve mayayı bir yoğurma kabının içine alın ve maya eriyene kadar karıştırın.
Daha sonra yoğurt, zeytinyağı ve tuzu ekleyin.
Bir süre daha bu malzemelerle karıştırdıktan sonra azar azar unu ekleyerek elinizle yoğurun.
Oluşan hamuru yaklaşık bir saat kadar mayalanması için bekletin.
İç harcını hazırlamak için;
Soğanı ve patatesi rendeleyin.
Rendelerin üzerine kıyma, tuz ve karabiberi ekleyerek bir süre tavanın içinde soteleyin.
Hamurdan parçalar alarak içini biraz açın.
Hamurun içine harçtan bir miktar koyun ve üzeri açık olacak şekilde fırın tepsisine yerleştirin.
Hazırladığınız böreklerin tepsisinin içinde de 20 dakika mayalanmalarını sağlayın.
Son olarak eritilmiş tereyağını üstlerine gezdirin ve 200 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
Afiyet olsun...