Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

En kolay tirit nasıl yapılır? Tirit nedir ve püf noktaları nelerdir?

En kolay tirit nasıl yapılır? Tirit nedir ve püf noktaları nelerdir?
0
54

teknoloji

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,248
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
83
en_kolay_tirit_nasil_yapilir_tirit_nedir_ve_puf_noktalari_nelerdir_1619169700_5262.jpg

Tirit, Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanıyor. Biz de sizler için Konya usulü tirit tarifi hazırladık. Tarifler her ne kadar değişse de hepsinde et, ekmek ya da pide ve sarımsaklı yoğurt bulunuyor. Bu yöresel lezzeti mutlaka denemelisiniz. Peki tirit nasıl yapılır? Evde tirit yapımı için kolay tarifi...

Orta Asya kültürünün bir parçası olan tirit, yöresel yemeklerden biridir. Samsun'un ilçeleri olan Çarşamba, Kavak, Vezirköprü, Havza, Lâdik ve Asarcık 5 ilçenin tescillenerek patenti alınmış kaz tiridi vardır. Tirit, bazı yörelerde düğün yemeği olarak da bilinmektedir. Bu yemeği Ramazan ayında pideyle yapabilirsiniz. Tirit, et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemektir. Tirit kelimesi Farsça bir kelimedir. Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulabilir. Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır. Papara ve Orta Asya'da yapılan Beşbarmak yemeği ile benzerlik gösterir. Samsun yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan Kaz Ekmeği'dir. Mahallî olarak tirit denir. Kazın eritilen kızgın yağına batırılmış yufkalarla (yoka), yine kazın yağı ile yapılmış bulgur pilavı üzerine pişirilmiş kaz eti serilip çatal-kaşık kullanmadan et ve pilavın üstüne yufka konur ve parmak uçlarıyla et ve pilav bu yufkaya sarılır ve büyük bir lokma halinde yenir.

PzUbT_1619169762_4569.jpg

TİRİT TARİFİ:

MALZEMELER

500 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
500 gram yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet soğan
1 adet kurutulmuş ekmek
1 demet maydanoz
2 adet defne yaprağı
4 ya da 5 diş sarımsak
Karabiber
Tuz

gcuOS_1619169727_7561.jpg

YAPILIŞI

Etleri tencereye alıp suyu çekene kadar alın. Ardından üzerine iki parmağı geçecek şekilde sıcak su ve kimyon ekleyin.

Et yumuşak hale gelince düdüklü tencereye alıp haşlayın. Bayat ekmekleri küçük kare şeklinde dilimleyin ve fırına verip hafif bir şekilde kızartın. Daha sonra servis tabağına alın.

Haşlanan eti ocaktan almadan 10 dakika önce tereyağı, karabiber ve tuz ekleyin. 10 dakika kadar pişirip ocaktan alın.

Suyu ile birlikte eti ekmeğin üzerine ekleyin. Soğanı da piyazlık doğrayın. Etin üzerine önce sarımsaklı yoğurdu yayın. Daha sonra da soğanları ekleyin.

Son olarak üzerine doğranmış maydanozu serptikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
 
858,497Konular
981,966Mesajlar
29,964Kullanıcılar
canbasSon üye
Üst Alt