Türlü, mutfağımızın en sevilen tencere yemeklerinden biri. Farklı sebzelerin bir ortaya gelmesinin yanı sıra epeyce da doyurucu. Akşam için hem pratik hem de doyurucu bir şeyler arıyorsanız, türlü yemeğini deneyebilirsiniz. Pekala türlü yemeği nasıl yapılır? İşte türlü tanımı...
Türlü yemeği, patlıcan, patates, taze fasulye, sivri biber, domates ve kabak ile hazırlanıyor. Şayet dilerseniz, yemeğinize et de ekleyebilirsiniz. Ayrıyeten yanına da pirinç pilavı çok yakışıyor. Birçok zerzevatın bir ortaya gelmesiyle yaz sofralarını süsleyen türlü yemeği, hafif olması nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Türlü yemeği, türk mutafığında epey değerli bir yere sahiptir. Anadolu kültüründe sıkça rastladığımız türlü, özünde güveçte yapılan ve taş fırınlarda pişen, lezzetiyle damak çatlatan bir ana yemektir. Türlünün günümüzde yapılışıysa daha az zahmetli olmakla birlikte sofralarınızı renklendirmeye ve damaklarınızı şenlendirmeye aday. En lezzetli etli yaz türlüsü tanımı için konutta olan gereçlerden faydalanabilirsiniz. Türlü yemeğinin temelinde dana etiyle birlikte patlıcan, kabak, patates üzere sebzeler yer alıyor. Baharatlarla renklendireceğiniz türlünün yanına sıcak günlerinde buz üzere tüketebileceğiniz cacık ve sulu yemeklerin yanında vazgeçilmez olan pirinç pilavıyla kusursuz bir menü oluşturdunuz bile!
TÜRLÜ YEMEĞİ TANIMI:
GEREÇLER
3 adet patates
2 adet kuru soğan
4 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet patlıcan
2 avuç taze fasulye
7-8 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
YAPILIŞI
Birinci olarak patatesleri soyun ve suda bekletin. Patlıcanları alaca soyup patateslerle birebir boyutta doğrayın ve tuzlu suya alın.
Domatesi küp halinde doğrayın. Fasulyeleri ayıklayıp 2-3 kesime ayırın. Soğanları ve sarımsakları da yemeklik doğrayın.
Soğanları tencerenin tabanına yerleştirin. Akabinde biberleri, onun üzerine de taze fasulyeleri ekleyin.
Domates ve sarımsakların yarısını sebzelerin üzerine yayın. Patatesleri ve patlıcanları da yerleştirdikten sonra sarımsak ve domateslerin kalanını en üste yayın.
Zeytinyağı ve ılık suyla erittiğiniz tuz ve salçayı da materyallerin üzerine gezdirin ve yemeğinizi orta ateşte pişirin.
Afiyet olsun...