Pancar turşusu en pratik ve lezzetli turşulardan biridir ancak kıymeti nedense pek bilinmez. Tam mevsimi olan, pırıl pırıl rengi ve doyumsuz lezzetiyle damaklarda iz bırakan kırmızı pancarın turşusunun tam kıvamında olması için muhteşem tarif yazımızda.
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE
Uzmanlar koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmenin önemli olduğunu vurguladı. Bağışıklığı güçlendirmenin en iyi yolu da besinlerde geçiyor. Birçok besin içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığı güçlendirerek vücudumuza sağlık verirler. Besin değeri ve antioksidan değeri yüksek olan besinler vatandaşlar tarafından araştırılıyor.
Beslenmenin sağlık ve yaşam kalitesi açısından en önemli unsur olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Büşra Atmaca, "Corona virüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek amaçlı probiyotikten zengin besinlere önem vermemiz gerekecek. Kırmızı pancar anti oksidan özelliği yüksek bir besin. Aynı zamanda da demir ve A vitamini açısından yüksek. Yine kırmızı pancar vücudumuzun oksijenlenmesini artıran bir besin. Solunum yolu sıkıntılarında oldukça önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. Kırmızı pancar, besleyici ve faydalı bir kök sebzedir. Doğal antioksidan özelliği vardır ve kansere karşı koruyucudur.
PANCAR TURŞUSUNUN FAYDALARI NELER?
- Turşulama işlemi ile pancarın tazeliğini koruyabilir ve taze pancarın içerdiği vitaminleri ve mineralleri herhangi bir hasara uğratmadan saklayabilirsiniz.
- Kırmızı pancar turşusunu günlük hayatta tüketmek kilo vermeye, kemikleri korumaya, kan basıncını düzenlemeye ve kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur.
- Rengiyle ve lezzetiyle sofralarımıza renk katan kırmızı pancar, antioksidan ve mineral açısından zengin bir besin. Bu sağlıklı yiyecek çiğ veya turşu olarak tüketilebileceği gibi yemeklere de eklenebilir.
- İçeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfat ve potasyum gibi birçok mineral içeren pancar kansere karşı koruyucu görevi yapmaktadır.
- Pancar betalain denilen fitonutrientler içerir. Bu madde kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları da engelleyebilir.
Kış aylarında çok sevilerek yenilen turşulardan pancar turşusunu yapmak çok kolay. Pancarın sağlığımız açısından da faydaları saymakla bitmez. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle kalp sağlığından cilt bakımına kadar pek çok alanda bizlere fayda sağlıyor. Gelin hep birlikte bu faydalı pancarın turşunu hazırlayalım. Sofralarınızda baş köşeye koyacağınız bu turşuyu sevdikleriniz de severek yiyecekler.
Püf Noktası:
- Pancarların sertliğine dikkat ederek haşlama süresini kendiniz ayarlayın.
- Turşunuzu kurarken kaya tuzu kullanın.
- İnce tuz kullanırsanız turşunuz çok daha erken erir.
- Güneş almayan ve serin bir yerde bekletin.
PANCAR TURŞUSU TARİFİ:
MALZEMELER
2 kilogram kırmızı pancar
6-7 diş sarımsak
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
YAPILIŞI
Pancarları fırçayla iyice yıkayın çünkü soymadan pişirecek ve pişirme suyunu kullanacaksınız.
Temizlediğiniz pancarların kök ve yapraklarını kesin. (Yaprak ve sapları atmayın, ıspanak gibi kavurup nefis bir yemek yapabilirsiniz.)
Üzerini 2 parmak geçecek kadar suyun içinde pancarlarınızı haşlayın.
Haşlanan pancarları sıcakken incecik soyun ve irice doğrayın.
Pancarları kavanoza alın, sarımsakları da 2-3 parçaya bölüp kavanoza ekleyin.
Pancarların haşlama suyuna sirkeyi, şekeri ve tuzu ilave edip karıştırarak eritin.
Bu suyu kavanoza ilave edin ağzını sıkıca kapatın.
Oda sıcaklığında 2 gün beklettiğinizde turşunuz yemeye hazırdır.
Servis ederken üzerine zeytinyağı gezdirip kıyılmış dereotu serpebilirsiniz.
Afiyet olsun...