Baharın müjdecilerinden biri olan taze bezelyenin tam zamanı! Tüm çeşitlerini tezgahlarda görebileceğiniz bezelyenin sultani olan tipi çok az bulunuyor. Kısa bir müddet tezgahlarda olan sultani bezelye nasıl pişer ve püf noktaları nelerdir? sorusunu daha evvel denemeyenlere özel olarak hazırladık.
Bezelyenin pek çok farklı çeşidi var ve tatlı bezelye ile sultani bezelye genelde birbiriyle karıştırılan iki tanınan seçenek. İkisi de emsal besin bedellerine sahip görece tatlı bezelye çeşitleri. Pek çok istikametten karşılaştırılabilir olsalar da, birbirlerinden dikkat cazibeli farkları da var. Sultani bezelye yüzyıllardır yetiştiriliyor. Çin ile ilişkilendirilmelerine rağmen güneybatı Asya kökenli oldukları söyleniyor. Sultani bezelyenin kabuğu tatlı bezelyeye nazaran daha düz ve bezelye taneleri daha küçük. Hatta birden fazla vakit kabuğunun içinde daha tam olgunlaşmadan hasat ediliyorlar. Yemeden evvel kabuğunun kenarındaki sert kıymığı çıkartmak gerekiyor. Taze yaprak bezelye de histamin içermeyen sebzelerden bir adedidir. Bu bezelye, sultani bezelye ismi verilen ve içerisinde parşömen dediğimiz kalın zar bulunmayan bir bezelye çeşididir. Yaprak bezelye olarak da bilinen ve kabuklarıyla birlikte yenen bu lezzetli bezelyenin taneleri çok küçüktür. Sultani bezelyede kalın zar bulunmadığından tıpkı yeşil fasulye üzere dış kabuklarıyla birlikte pişirilebilir. Sultani bezelyenin yemeği şimdi körpe iken toplanan bitkilerden yapılmaktadır. Tane bezelyeye nazaran glisemik indeksi hayli düşüktür. Bu zerzevatın mevsimi çok kısadır. Mart ayının ortasından itibaren pazar ve manav tezgahlarında yerini alan yaprak bezelyenin mevsimi Nisan ayının ortalarında biterek yerini iri taneli bezelyeye bırakır.
SULTANİ(YAPRAK) BEZELYE TANIMI:
GEREÇLER
500 gr. sultani bezelye
1/2 çay bardağı zeytinyağı
6 adet domates
2 adet soğan
4-5 diş sarımsak
1 adet küp şeker
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Soğanları, domatesleri ve sarımsağı yemeklik doğrayın.
Bir tencerenin içine evvel soğan ve sarımsak sonra ayıklanmış ve yıkanmış sultani bezelyeleri akabinde domatesi koyun.
En üste şekeri, tuzu ve zeytinyağını ekleyin.
Kısık ateşte kapağını kapatarak 40-45 dakika ortası pişirin.
Şayet domatesinizin suyu kâfi değilse daima denetim edin ve ortada karıştırın az gelirse tabanı tutmasın diye kaynamış su ek edin.
Afiyet olsun...
SULTANİ BEZELYE PİŞİRMENİN PÜF NOKTASI:
- Sultani bezelyeleri ayıklarken yanlarındaki kılçıkları kesinlikle temizleyin.
- Soğanı güzelce kavurun. Ve bol domatesle pişirin.
- İçine biraz şeker koyuyoruz. Koyma sebebimiz domatesin asitini bloke etmesi için.