Şerbetli tatlı sevenlerin çok beğeneceği için ceviz dolu, üzeri çıtır çıtır olan taş kadayıf tatlısı, bir çok yörede yapılıyor. Arap mutfağında sık sık yer verilen tatlının ismi, dışının sert ve kıtır kıtır olmasından gelir. Yarım ay formu verildiği için kimi yörelerde 'yassı kadayıf' olarak da bilinir. Pekala meskende en kolay yassı kadayıf nasıl yapılır?
Adana'dan Ankara'ya, Hatay'dan Halep'e kadar uzanan lezzeti damaklarda iz bırakan enfes taş kadayıf tatlısı, bildiniz tüm tatlı tanımlarını unutturacak. Krep hamurundan yapılan hem yumuşak hem de çıtır çıtır tadı sofralarınıza lezzet katacak. Yassı kadayıf diye de bilinen taş kadayıf konutta yapılması en kolay şerbetli tatlılardan biridir. Kadayıfınızın hamurlarını dilek ederseniz yufkacılardan alabilir, istek ederseniz de konutta kendiniz yapabilirsiniz. Biz bu tanımımızda hamurundan şerbetine tatlımızın her şeyini kendimiz yapmayı denedik. Çok beğeneceğinize emin olduğumuz taş kadayıfın materyalleri ve yapılışı aşağıda. Gerisi sizin becerili ellerinize kalmış...
- Hamuru hazırladıktan sonra mayalanması için kesinlikle bir mühlet bekletmelisiniz. Şerbet soğuk tatlı ise sıcak olmalı.
- İç dolgusuna cevizle birlikte tahin de ekleyebilirsiniz. Yumurtalı seviyorsanız, kadayıfları yumurtaya buladıktan sonra da kızartabilirsiniz.
TAŞ KADAYIF (YASSI KADAYIF) TANIMI
GEREÇLER
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı irmik
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı karbonat
İç için;
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Kızartmak için;
130 gram sıvı yağ
Üzeri için;
Ceviz
YAPILIŞI
Tarife öncelikle şerbeti yaparak başlayın. Tencerenin içerisinde suyu ve şekeri güzelce karıştırın.
Daha sonra kaynayan suyun içerisine limon suyunu da ekleyerek altını kapatın ve soğuması için bir kenara bırakın.
Mayanın açılması için bir kasenin içerisinde maya, tuz, şeker ve ılık suyu mayayla birlikte karıştırın. 10 dakika köpük köpük olana kadar bekletin.
Geniş bir kabın içerisinde irmik, un, süt, karbonatı güzelce çırpın. Akabinde kasede çözünen mayayı da ek edin. Üzerini kapatın mayalanması için. 1 saat kadar beklettikten sonra tavaya yağı dökün ve kızmasını sağlayın.
Beklettiğiniz hamurdan dolu dolu 2 yemek kaşığı alarak tavada alt üst pişirin. Bu adımda yuvarlak olmasına itina gösterin. Tüm hamur için tıpkı süreci yapın.
Akabinde içine koyacağınız iç harcı kasede karıştırın. Kadayıfları ise az yağda kızartın.
Kızaran kadayıfın üst kısmına cevizli tarçınlı harçtan yerleştirin ve hamuru ikiye katlayın. Cevizli harç dışarı taşmayacak formda kenarlarını düzgünce bastırın.
Hazırladığınız tatlıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 180 derece 5 dakika beklettikten sonra üzerine şerbeti ek edin.
Düzgünce şerbeti çektikten sonra süslemek için çekilmiş ceviz serperek sunuma hazır hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun...