İzmir mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan bakla ekseriyetle zeytinyağlı olarak sofralarda yerini alır. Lakin artık hazırlayacağımız tanım başkalarından çok farklı. Hem vitamin deposu hem de doyurucu olan enfes bir bakla çorbası hazırlıyoruz. Tanımı ayrıntılarda...
Türk mutfağında hatırı sayılır bir yeri olan, zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmezi bakla...Bahar ayları gelip de tezgahlarda yerini alır almaz, bilhassa zeytinyağlısını sıklıkla pişirdiğimiz baklagiller familyasından olan bakladan kelam etmeden geçemedik. Yemyeşil ve tazecik tüm albenisi ile tezgahlarda sonrada sofralarda yer alamaya hazırlanırken farklı bir tarifle bu sebzeyi sofralarınıza konuk edebilirsiniz. Bu lezzetli sebzeyi enfes bir ahenk sağladığı yoğurt ile zenginleştirip hoş bir tat bulmasını sağlamak için zeytinyağında kurutulmuş biberleri kızartarak harmanladık. Şimdiden favori çorbalarınız ortasında yer alacağından eminiz...
YOĞURTLU BAKLA ÇORBASI TANIMI:
MATERYALLER
300 gr taze bakla
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
Üzeri için;
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kurutulmuş kırmızı biber
YAPILIŞI
Baklaları un ile ovalayarak güzelce yıkayın ve daha sonra küp küp doğrayın.
Pişireceğiniz tencereye tereyağını alıp kızdırın ve doğradığınız baklaları ekleyerek güzelce soteleyin.
Ununu ekleyip biraz daha kavurduktan sonra suyunu ekleyin.
Yoğurda yumurta sarısını ekleyip bir çırpıcı yardımı ile karıştırın ve baklaların üzerine azar azar ekleyerek karıştırın bir taşım kaynatıp tuzunu ekleyip ocaktan alın.
Zeytinyağını tavada kızdırın ve biberleri küp küp doğrayıp yağda kavurun.
Servis edeceğimiz vakit çorbanın üzerine sıcak bir halde ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun...