Mercimek, bulgur ve pirinçten yapılan ezogelin çorbası tanımı ile çok kısa bir müddette akşam yemeği için hoş bir lezzeti sofranızla buluşturabilirsiniz. Lokanta tarzı nefis ve kolay ezogelin çorbası üretimi için kollarınızı sıvayıp harekete geçebilirsiniz. Bugün sizlere yoğurtlu ezogelin çorbasının püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Ezogelin çorbası, Türk mutfağına has; domates, pirinç ve kırmızı mercimek ile yapılan bir çorba. İsmi, Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş köyünden Ezo Gelin'in isminden gelir. Özellikle soğuk havalarda içimizi ısıtacak şifa kaynağı ezogelin çorbası, sofraların vazgeçilmezi ortasında yer alır. En çok tüketilen çorbalar ortasında da yer alan ezogelin çorbası imali epeyce kolay olduğu üzere gereçleri maliyeti de uygundur. Türk mutfağının beğenilen lezzetlerinden birisi olan ezogelin çorbası tanımı için gerçek yerdesiniz. Ana yemeklere yakışan ezogelin çorbası tanımı vereceğiz. Konutta kolay bir halde kalorisi düşük ezogelin çorbası yapabileceksiniz. Ezogelin çorbası nasıl yapılıyor? Yoğurtlu ezogelin çorbasının püf noktaları nelerdir? Tanımı yazımızda.
- Lokanta mutfaklarında kullanılan en olmazsa olmaz püf noktası pirinç ve bulgurları evvelce haşlamak. Çünkü evvelden haşlanan pirinç ve bulgur ezogelin çorbasının tam kıvamında olmasının en kıymetli şartı.
- Soğanı asla rendelemiyorlar. Soğanları bıçakla küçük küçük doğrayıp sıvı yağ ve salçayla birlikte kavuruyorlar.
- Soğanları kavurduktan sonra yalnızca olağan su değil ayrıyeten tavuk suyu ekliyorlar. Tavuk bulyon yerine konut imali tavuk suyu kullanmak ezogelin çorbasının daha lezzetli olmasını sağlıyor.
YOĞURTLU EZOGELİN ÇORBASI TANIMI:
GEREÇLER
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı kırmızı mercimek
5 su bardağı et suyu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı yoğurt
30 gr margarin
Tuz
Karabiber
Süsleme için;
1'er çay kaşığı nane
Pul biber
YAPILIŞI
Margarini tencerede eritip 1 kaşık suyla ezilmiş salçayı ek edin.
Bulgur, mercimek, et suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Su kaynayınca ateşi kısın.
Mercimek ve bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirip tencereyi ateşten alın.
Yoğurtla unu bir kâsede düzgünce çırpıp çorbaya ekleyin ve karıştırın.
Çorba kâselerine paylaştırıp üzerine nane ve pul biber serpin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun...