Sıcak olarak hazırlanan tavuk suyu ve didilmiş tavuk etiyle hazırlanan tereyağlı tavuklu pilav adeta herkesin sevdiği bir lezzet. Üzerine isterseniz ketçap ve acı biberle sunabileceğiniz bu pilav artık sokak lezzetlerinden biri oldu. Kıvamı ve tam ölçüsü ile çok seveceğiniz tavuklu pilav tanımı bugünkü metnimizde.
Hem tavuk hem de pilavın bir arada olduğu bu lezzet Türk mutfağının en leziz tanımları arasında. Her yaştan insanın severek tükettiği bu lezzet, her öğün tüketilebilecek ve her menüye çok yakışan yemeklerden biri. Günümüzde artık mükemmel bir sokak lezzetine dönüşen tavuklu pilav, tane tane yapmak biraz marifet velev. Günün her saatinde severek yiyeceğiniz tavuklu pilavın tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Pratik prodüksiyonu ve püf noktalarıyla bayılacağınız bu tanımı kompetan şefler yapıyor. Tavuklu pilavın sırrı pişirme biçimindedir. Pilavı ziyade karıştırmadan, kapağı gizli tencerede ve kısık ateşte pişirmelisiniz. Pekala tavuklu pilav nasıl yapılır?
TAVUKLU PİLAV TANIMI:
GEREÇLER
1 adet kemikli tavuk göğsü
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı sıcak tavuk suyu
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
YAPILIŞI
Bol suda yıkadığımız kemikli tavuk göğsünü, derin bir tencereye yerleştirin.
Pilavın imalatında tavuğun haşlama suyundan kullanacağımız için; üzerini geçecek kadar su ek ettiğimiz tavuk göğsünü, yumuşayana kadar orta ateşte haşlayalım.
Pilav prodüksiyonuna başlamadan evvel haşlanan tavuk göğsünün deri ve kemik kısımlarını ayıralım.
Tel tel ayrılan tavuk etini uzun ince kesimler halinde parçalayalım.
Tavuk suyunu kısık ateşte kaynatmaya devam edelim.
Ayıkladığımız pirinçleri duru bir su çıkana kadar soğuk suyun altında yıkayalım.
Suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletelim.
Ayçiçek yağı ve tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdıralım.
Suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri tencereye alıp orta kısımları şeffaf bir görünüm yere kadar orta ateşte kavuralım. Tuzu katalım.
Ölçtüğümüz sıcak tavuk suyunu tencereye aktardıktan sonra yalnızca bir defa karıştıralım.
Pilavı, kapağını kapattığımız tencerede ve kısık ateşte 10 dakika kadar pişirelim.
Suyunu çekmekte olan ditilmiş tavuk etlerinin yarısını pilavın üzerine döşeyelim.
Kapağını kapattıktan sonra pilavı, 2-3 dakika daha kısık ateşte pişirelim.
Pişirme süreci tamamlanan ve kapağı saklı formda demlenmesi için beklettiğimiz pilavı, tavuk etleriyle harmanlayalım.
Kalan tavuklara ve taze çekilmiş tane karabibere servisinde konum vererek servis edelim.
Afiyet olsun...