Endonezyanın Yemek kulturu
Endonezya'nın yemekleri nedir
Endonezya yemek tarifleri
Bircok Endonezya geleneği ve toreni yemeklerle sıkı bir işbirliği icindedir Bir Cava yemeği olan tumpeng buna cok guzel bir ornektir Tumpeng huni şeklinde hazırlanmış ve etrafı ceşitli sebzelerle cevrili bir pilav yemeğidir Geleneksel selamatan torenlerinde bu ziyafet sunulur Pilav sade olabileceği gibi, uduk (hindistan cevizi sutu ile pişirilmiş pilav), veya sarı pilav (hint safranıyla pişirilmiş pilav) şeklinde de servis edilebilir
Acılı limon soslu dana bonfile
1 parca dana fileto, kıyılmış arpacık soğan, ezilmiş sarımsak, kıyılımış taze zencefil, toz acı biber, kıyılmış badem, sarı zencefil tozu, toz kimyon ve kişniş, defneyaprağı ve misket limonu yaprağı karışımı ile ovalanır
Cok az yağ eklenmiş tavada arkalı onlu kızartılır Kibrit copu uzunluğunda doğranmış, dolmalık sarı ve kırmızıbiber, yeşil kuşkonmaz ve havuc, istiridye sosu, susam yağı, kıyılmış sarımsak ve cok az tavuk suyu ile sotelenir
Kıyılmış arpacık soğan, ezilmiş sarımsak, kıyılmış taze zencefil, toz acı biber, kıyılmış badem sarı zencefil tozu, toz kimyon ve kişniş, defneyaprağı ve misket limonu yaprağı, hindistancevizi sutu, tavuk suyu, tuz ve karabiber ile pişirilerek sos haline getirilir
Konserve kırmızı kuru fasulye Cin yufkalarına rulo şeklinde sarılır Kızdırılmış sıvıyağda kızartılır Dana bonfile servis tabağına alınır Yanına sotelenmiş sebzeler ve fasulyeli Cin boreği eklenir Etin uzerine sos gezdirilir Sıcak olarak servis yapılır
Muz yaprağına sarılı ordek (Bebek betutu)
Ordek goğusleri tuz ve karabiber ile ovulduktan sonra tamarind suyunda marine edilir
Kırmızıbiber, kıyılmış zencefil, sarı zencefil tozu, kucuk doğranmış misket limonu, kıyılmış sarımsak, kişniş tozu, fırınlanmış ve kıyılmış badem, kucuk kesilmiş limon yaprağı ve karabiber ile tekrar ovalanıp uzerine kucuk kesilmiş misket limonu yaprağı ve limon filizi eklenir
Bu karışım muz yaprağına ve aluminyum folyoya sarılır 180 dereceye ayarlanmış fırında 1 saat pişirilir
Fırından alınıp etin uzerindeki muz yaprağı ve aluminyum folyo cıkarılır 190 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika pişirilir Yanında tatlı patatesle pişirilmiş pirincle sıcak olarak servis yapılır
Endonezya'nın yemekleri nedir
Endonezya yemek tarifleri
Bircok Endonezya geleneği ve toreni yemeklerle sıkı bir işbirliği icindedir Bir Cava yemeği olan tumpeng buna cok guzel bir ornektir Tumpeng huni şeklinde hazırlanmış ve etrafı ceşitli sebzelerle cevrili bir pilav yemeğidir Geleneksel selamatan torenlerinde bu ziyafet sunulur Pilav sade olabileceği gibi, uduk (hindistan cevizi sutu ile pişirilmiş pilav), veya sarı pilav (hint safranıyla pişirilmiş pilav) şeklinde de servis edilebilir
Acılı limon soslu dana bonfile
1 parca dana fileto, kıyılmış arpacık soğan, ezilmiş sarımsak, kıyılımış taze zencefil, toz acı biber, kıyılmış badem, sarı zencefil tozu, toz kimyon ve kişniş, defneyaprağı ve misket limonu yaprağı karışımı ile ovalanır
Cok az yağ eklenmiş tavada arkalı onlu kızartılır Kibrit copu uzunluğunda doğranmış, dolmalık sarı ve kırmızıbiber, yeşil kuşkonmaz ve havuc, istiridye sosu, susam yağı, kıyılmış sarımsak ve cok az tavuk suyu ile sotelenir
Kıyılmış arpacık soğan, ezilmiş sarımsak, kıyılmış taze zencefil, toz acı biber, kıyılmış badem sarı zencefil tozu, toz kimyon ve kişniş, defneyaprağı ve misket limonu yaprağı, hindistancevizi sutu, tavuk suyu, tuz ve karabiber ile pişirilerek sos haline getirilir
Konserve kırmızı kuru fasulye Cin yufkalarına rulo şeklinde sarılır Kızdırılmış sıvıyağda kızartılır Dana bonfile servis tabağına alınır Yanına sotelenmiş sebzeler ve fasulyeli Cin boreği eklenir Etin uzerine sos gezdirilir Sıcak olarak servis yapılır
Muz yaprağına sarılı ordek (Bebek betutu)
Ordek goğusleri tuz ve karabiber ile ovulduktan sonra tamarind suyunda marine edilir
Kırmızıbiber, kıyılmış zencefil, sarı zencefil tozu, kucuk doğranmış misket limonu, kıyılmış sarımsak, kişniş tozu, fırınlanmış ve kıyılmış badem, kucuk kesilmiş limon yaprağı ve karabiber ile tekrar ovalanıp uzerine kucuk kesilmiş misket limonu yaprağı ve limon filizi eklenir
Bu karışım muz yaprağına ve aluminyum folyoya sarılır 180 dereceye ayarlanmış fırında 1 saat pişirilir
Fırından alınıp etin uzerindeki muz yaprağı ve aluminyum folyo cıkarılır 190 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika pişirilir Yanında tatlı patatesle pişirilmiş pirincle sıcak olarak servis yapılır