Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Enerji Bakan Dönmez açıkladı: 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak

Enerji Bakan Dönmez açıkladı: 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak

elektronikci

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
Bakan%2DDonmez%2Dden%2Dmujde%2DKoylu%2Dtup%2Dparasi%2Dvermeyecek%2D221267%2Ejpg

Güç Tüketici Zirvesi'nde konuşan Dönmez, bu yılki toplantının temasının "iyi uygulamalar" olduğunu söyledi.  Gücün dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerden bağımsız olmadığına işaret eden Dönmez, bu durumun bilhassa kaynak zengini olmayan ülkeler için öngörülebilirliği zorlaştırdığını lisana getirdi.

Dönmez, milletlerarası para ve güç piyasalarındaki konjonktürel oynaklık ve kırılganlığın maliyet bileşenlerinin yönetilmesini de zorlaştırdığını belirterek, "Bu durumun tesirlerini azaltmanın yolu da daha fazla yerli ve yenilenebilir kaynağın sisteme dahil edilmesiyle mümkündür. Son üç yılda bu manada çok önemli adımlar attık. Yerli ve yenilenebilir güçten elektrik üretimimizi bu yıl yüzde 62 düzeylerine yükselttik" diye konuştu.

‘'Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir' mottomuzu lisanımızdan asla düşürmüyoruz’

Gelecek 30-40 yıl boyunca elektrik talebinin daima artacağına dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:
"Dünyadaki dijitalleşme, yapay zeka kullanım düzeyi arttıkça ve elektrik kullanımının farklı alanlara yayılmasıyla, arz-talep istikrarındaki süratli değişimler ağır olarak elektrik tarafında yaşanacak. Böylesi bir gelecekte ithal kaynaklara bağımlı yaşayamayız. Bu, hem maliyetlerin denetimi hem de sürdürülebilirlik açısından imkansız. Bu gerçeğin şuurundayız. Bu nedenle 'Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir' mottomuzu lisanımızdan asla düşürmüyoruz. Tüm çalışmalarımızın merkezine bu anlayışı yerleştiriyoruz. Biliyoruz ki yerli ve yenilenebilir güç olmadan bağımsız güçten asla kelam edemeyiz. Bağımsız bir güç kesimi olmadan da maliyetleri istediğimiz düzeylere getiremeyiz. Burada kamu ve özel dal olarak önemli bir yatırım sürecindeyiz ama bizim için değerli bir nokta da güçte bağımsızlığın mümkün olduğunca tabana yayılması."

Tasarruf teklifleri

Bakan Dönmez, tüketicilerin güçte daha faal olmasını dilek ettiklerini lisana getirerek, "Bu durum, gelirin eşitlikçi dağılımı için de çok değerli. Bu sebeple çatı ve cephelerde güneş üretimi için her türlü kolaylığı, düzenlemeyi yaptık. Düzenlemenin hayata geçtiği 10 Mayıs'tan bugüne kadar sanayi tesislerimizden toplam 610 megavatlık üretim için 775, mesken abone kümesinden toplam 12 megavat üretim için 1188 müracaat aldık fakat bu daha birinci dalga" dedi.

Kendi elektriğini üretmeyi bir vatandaşlık hakkı olarak gördüklerini vurgulayan Dönmez, teknik olarak elektrik sistemi elveriyorsa tüm vatandaşların elektrik üretebileceğini söyledi.

Dönmez, maliyet kadar verimliliğin de kıymetli olduğuna işaret ederek, akkor flaman yerine LED lambalara geçilerek yıllık 100 lira, kombiyi bir derece düşük sıcaklıkta çalıştırarak yıllık 120 lira ve akıllı termostat kullanarak yıllık 500 liraya varan ölçülerin vatandaşın cebinde kalacağını belirtti.

Güç Kimlik Evrakı bulunmayan binalarda 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım ve kiralama yapılamayacağını hatırlatan Dönmez, 1 Ocak 2011'den bu yana en düşük C sınıfı güç kimlik evrakı olmayan binaların ruhsat alamadığını tabir etti.

‘Önceliğimiz her vakit vatandaşlarımızın memnuniyeti olacaktır’

Dönmez, tüketiciyle olağan vakitte âlâ irtibat kuramayan şirketlerin, kriz vakitlerinde asla kederlerini anlatamayacaklarını belirterek şunları kaydetti:

"Krizin açacağı zararın maliyet boyutuna girmiyorum bile. Daha evvel gaz ve elektrik dağıtım dalıyla yaptığımız toplantılarda üzerinde ısrarla durdum. Bu işin ticari sorumluluğu her ne kadar sizde olsa da vatandaşlarımızla güzel irtibat kurulmaması durumunda meseleler bizlere kadar ulaşıyor. Bu durumun bizlere kadar yansıması şirketlerimiz açısından bizim nezdimizde dezavantajlı bir durum. Böylesi bir durumda önceliğimiz her vakit vatandaşlarımızın memnuniyeti olacaktır. Bu yılki en değerli konularımızdan biri de düzgün uygulamalar. Öğrenen, öğreten ve yaygınlaştıran bir güç kesimi için güzel örnekleri de
birbirimize kesinlikle anlatalım. Bilhassa dezavantajlı kümelere yönelik yeni ve yenilikçi uygulamaları ve müşteri ilgilerinde orjinal yaklaşımları destekliyoruz. Bu uygulamaları sonraki zirvelerimizde de ödüllendirmek isteğindeyiz. Bu sebeple önümüzdeki 3-4 ayı yeterli değerlendirin. Ticaret Bakanlığımız da burada, heyete onları da alarak bir yarış da yapabiliriz."
Güç çalışanına yönelik taarruzlara değinen Dönmez, "Enerjinin ülkenin en ücra köşelerine kadar ulaşması için büyük özveriyle çalışan çalışana yapılan hücumları hiçbir biçimde onaylamayız. Her türlü şiddetin hukuken de takipçisi olacağız" sözünü kullandı.

Dönmez, yerli arabaya ait olarak da "Bu hafta lansmanı yapılacak yerli arabayla birlikte depolama sistemleri de Türkiye'de yerli bir endüstriye dönüşmüş olacak. Biz yalnızca üreten değil, etkin bir tüketici hedefliyoruz. Tüketicilerimizin bu dönüşüm ve değişimden karlı çıkmasını sağlamaya da çaba ediyoruz" dedi.

858,496Konular
981,870Mesajlar
29,907Kullanıcılar
Ahmet120938Son üye
Üst Alt