Ankara Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, bir madencilik firmasından 350 bin dolar (yaklaşık 2 milyon lira) rüşvet istendiği kaydedildi.
Bir periyot MAPEG’de denetleme şube müdürü olarak da misyon yapan Yaver Sever, kendisini eski Denizli belediye lideri olarak tanıtan Cafer Durmaz, kendisini kapatılan başbakanlıkta müfettiş olarak tanıtan Haci Ali Koçyiğit evrak kapsamında yargılanan üç isim.
‘Ceza 10 milyon, ruhsat da iptal olacak’
Üç isme yönelik suçlamanın gerisinde, Muğla’nın Milas ilçesinde diaspor kristali ve boksit alanında faaliyet gösteren Milenyum Madencilik’ten 350 bin dolar talep edildiği argümanı yer alıyor.
İddianameye nazaran Durmaz geçen yıl, Milenyum Madencilik’in sahibi Ahmet Murat Akgün’ü arayıp maden ocağında kontrol yapıldığını ve 10 milyon lira idari para cezası kesilip ruhsatının da iptal edileceği bilgisine ulaştığını söyledi. Durmaz, görüşmenin devamında MAPEG ile düzgün bağlarının olduğunu, sorunu 350 bin dolara çözebileceğini söyledi.
Akgün bunun üzerine mevzuyu MAPEG yetkililerine bildirdi.
Durmaz ile Akgün ortasındaki birinci görüşmeden bir ay sonra rapor çıktı. Rapor, Milenyum Madencilik’in aleyhineydi.
Hem cepten hem sabit hattan…
Akgün savcılığa kabahat duyurusunda bulundu. Savcılık, suçlanan isimlerle ilgili HTS kayıtlarının çıkarılmasını istedi. Gelen kayıtlara nazaran Durmaz, Sever ve Koçyiğit ortasında ağır bir görüşme yürütüldüğü anlaşıldı. Buna nazaran Sever ile Koçyiğit 16 Nisan 2018- 31 Temmuz 2018 tarihleri ortasında 66 kere görüştü. Tekrar, Sever’e ilişkin makam telefonu üzerinden de 20 görüşmenin olduğu belirlendi. Koçyiğit ile Durmaz ortasında ise 900’e yakın görüşme yapılmıştı.
‘Bana meselesini aktardı, 200 bin dolara çözerim dedim’
Savcılık soruşturması sürecinde sözleri alınan şüpheliler suçlamaları kabul etmedi. Sever, Durmaz’ı tanımadığını, Koçyiğit’i ise mermer kesimine girmek istediği için bir iki yıl evvel tanıdığını söyledi. Sever, makam telefonundan yapılan görüşmelerin ise diğerlerince yapılmış olabileceğini söyledi.
Koçyiğit ise şirket sahibi Murat Akgün’le görüştüğünü kaydederek şunları söyledi: “Bana şirketiyle ilgili sorunu aktardı. Ben de 200 bin dolara (1 milyon 150 bin lira) çözebileceğimi söyledim. Lakin, ortaklarıyla yaptığı görüşmede bu parayı veremeyeceğini söyledi. Ben de, parayı ve vekaleti vermediği takdirde işi takip etmeyeceğimi söyledim.”
Ali Yılmaz/Diken