Enfeksiyon Marazları, memleketimizde ve tüm yerkürede en sık görülen hastalık kümesini oluşturmaktadır. Enfeksiyon, mikroorganizmaların insan vücuduna girdikten sonra, üreyip çoğalarak, istenmeyen belirtiler ve/veya marazlar oluşturmasıdır.Bu mikroorganizmalar bakteri, virüs, mantar ve parazitlerdir. Enfeksiyon illetlerinin belirti ve bulguları çok farklı olabilmektedir. Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma üzere umum şikayetlere ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun mahalline bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve bulgular; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları olarak sıralanabilir.
Mikroorganizmaların, tüm canlılar üzere münasip ortamlar bulduklarında beslenerek çoğaldıklarını, toprak, hava, insan vücudu ve tüm etrafımızda konum aldıklarını biliyoruz. Bu mikroorganizmaları yok etmek için sterilizasyon yahut dezenfeksiyon süreçleri uygulanmaktadır.
Bir unsurun üzerinde yahut içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma sürecine sterilizasyon denir. Bu süreç sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar öldürülmektedir. Dezenfeksiyonise kişilerde hastalık yapma özelliği olan mikroorganizmaların uzaklaştırma sürecidir. Bu süreç geniş bir aralığı söz eder. Dezenfeksiyon sürecinde kullanılan ısı, sterilizasyon kademesine yakınlıkta yapıldığında yüksek seviyede dezenfeksiyon, mikroorganizmaların hastalık yapıcı ve dış muhit koşullarına dirençsiz biçimlerinin öldürüldüğü formda yapılırsa düşük seviyede dezenfeksiyon süreci olarak isimlendirilmektedir. Bunların arasında kalacak aktiflikte yapılan süreç ise orta seviyede dezenfeksiyondur. Yüksek seviyeli dezenfeksiyon süreci için umumiyetle daha konsantre dezenfektan hususlar, uzun mühlet uygulanarak yapılır. Dezenfeksiyon sürecinde kullanılan hususlara dezenfektan denir. Bunlar çoklukla kimyasal hususlardır. Bugün bir çok kimyasal dezenfektan unsur kullanılmaktadır. Deri üzere canlı dokular üzerine uygulanan dezenfeksiyon sürecine iseantisepsidenilmektedir. Bir ortam mikrop içeriyorsa septik, içermiyorsa aseptik ortak olarak tanımlanır. Ameliyat üzere tıbbi teşebbüsler aseptik ortamlarda yapılır. Dezenfeksiyon ve antisepsi daha çok kimyasal hususlarla yapılır. Kimyasal hususların mikroorganizmalar üzerine öldürücü yahut üremeyi durdurucu özelliklerini etkileyen çeşitli faktörler vardır.
Pastörizasyon, ekseriyetle sütlere ve süt eserlerine uygulanan bir süreçtir. Bu süreçte süt kişisel metotlarla dezenfekte edilir. Bu maksatla mütenasip ısı ve müddette ısıtılan süt ve süt eserleri ile kişilere geçebilen bruselloz, salmonelloz ve tüberküloz üzere enfeksiyonlar önlenmiş olur. Pastörize edilmiş sütte ölmeyen saprofit mikroplar devranla üreyerek sütün bozulmasına (kesilmesine) neden olurlar. Bu yüzden pastörize sütler en geç 2 gün içinde tüketilmelidir. Tasarruf kolaylığı açısından pastörize sütler noktasına steril sütler de tüketime sunulmaktadır.
Dezenfeksiyonun Tarihçesi: Mikroorganizmalar beşerler tarafından bilinmeden ve bunları ortadan kaldırma niyeti olmadan evvel, deneme yanılma yoluyla buldukları metotları kullanarak besinlerin mikroorganizmalar tarafından bozulmalarını önleyici çeşitli yollar geliştirmişlerdir. Bu sistemleri besinlerin ısıtılması, tütsülenmesi, tuzlanması ve baharat ek edilmesi olarak sayabiliriz. Arilik, beslenme, insan ve hayvan atık unsurlarından sakınmaya ait teklifler, çeşitli diyanet kitaplarında mahal almaktadır. Mumyalama, tütsüleme, içme sularının kaynatılması, hayvan pisliklerinin gömülmesi, temas ile illetlerin geçebileceği haberi, ellerin dezenfeksiyonu süreçleri tarihî gelişim içinde izlenmektedir. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon hususlarındaki teknikler 1800'lü yıllarda gelişme kaydetmiştir. Koch, Pasteur, Lister, Chamberland ve Tyndall sterilizasyon konusunda çalışan ve tatbik yapan bilim adamlarıdır. Birinci bulunan dezenfektanların daha dinamik ve daha az yan tesirlere sahip olanlarını geliştirebilmek için ağır eforlar sarf edilmiş ve birçok dezenfektan husus tasarrufa sunulmuştur.
Vücut dezenfeksiyonunun birinci ve en kıymetli basamağı el dezenfeksiyonudur.
Direkt temas, bakterilerin nakledilmesinde çok değerli bir konum fiyat. Direkt temas ile bulaşmada en kıymetli yol ise ellerdir. Münasip bir el ariliği bu hususta önemli bir tedbir olmaktadır. Ellerden alınan örneklerde, lavabo, musluk, kapı kolu, sabun ve kullanılan dezenfektan likitlerde yapılan mikrobiyolojik incelemelerde bakteriler üretilebilmektedir. Tuvalet ve tuvalet sonrası temizlenme alışkanlıkları da ayrıyeten ellerin mikrop florasını değerli ölçüde etkilemektedir.
Ellerin dezenfeksiyonu için su ve sabunla dikkatlice yapılan bir el paklığı umumiyetle yerinde olmaktadır. Katı sabunların çok kişi tarafından ellenmesi nedeniyle, likit sabun tasarrufu daha sağlıklı olmaktadır. Günlük hayatta ellerin dezenfeksiyonu için 15 saniye eller ovuşturularak sabunlamak kafidir. Bu süreç kir, yağ, hücre döküntüleri ile birlikte bakterilerin de uzaklaştırılmasını sağlar. Direkt hastalarla münasebeti olan sıhhat işçisinin el yıkamasında dezenfektanlı sabunlar kullanması daha tesirli olmaktadır.
Hastayla alakalı kimselerin rastgele bir süreç ya da yaklaşım öncesi ve sonrasında ellerini sabunlaması gerekir. Hastanede çalışan bir hemşire örnek alınırsa, vazifeye başlamadan evvel, hastaya temas yahut teşebbüs öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası, yemekten evvel, şahsi bakım servislere girerken ve çıktıktan sonra, vazifeden ayrılırken kesinlikle ellerini yıkamalıdır. Cerrahi teşebbüslerden evvelki paklık ise farklı kurallar gerektirir.
Su kesintileri yaşandığında mesken koşullarında suların dezenfeksiyonu için kolaylıkla uygulanabilecek usuller; klor tableti tasarrufundan kaynatmaya kadar farklı usulleri içermektedir. Bu metotlardan en eskisi ve en kolayı kaynatmadır. Genellikleküçük evlatların içecekleri suyun ve içme suyunun elde edilmesinde yararlanılabilir. Bu su lezzetsiz bir sudur. Bu nedenle kaptan kaba boşaltılarak içerisine eriyik halinde CO2ve O2gazlarının girmesi sağlanır. Böylelikle suyun lezzeti sağlanmış olur.
Bir gayrı kıymetli nokta ise, Dezenfeksiyon sürecinden evvel kesinlikle mekanik aklık yapılması gerekliliğidir. Aksi takdirde dezenfeksiyon süreci faal olmayacaktır. Dezenfeksiyon sürecinde kullanılan hususlar aklık materyali değildir ve bu gayeyle kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Kimyasal dezenfektanlar sahih olarak kullanıldığında dezenfeksiyon süreci için kullanılan en pahalı hususlardır. Bu gayenin dışına çıkıldığında bu iş için sarf edilen hengam ve para boşa gitmiş olacaktır. Ayrıyeten belirtilen yoğunluğun üzerinde kullanıldıklarında insan sıhhatiyle ilgili sakıncalar ortaya çıkar. Örneğin su dezenfeksiyonunun daha aktif olması için suya daha çokça klor katılması yanlış bir pratik olup ek meselelere yol açabilmektedir.
Mikroorganizmaların, tüm canlılar üzere münasip ortamlar bulduklarında beslenerek çoğaldıklarını, toprak, hava, insan vücudu ve tüm etrafımızda konum aldıklarını biliyoruz. Bu mikroorganizmaları yok etmek için sterilizasyon yahut dezenfeksiyon süreçleri uygulanmaktadır.
Bir unsurun üzerinde yahut içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma sürecine sterilizasyon denir. Bu süreç sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar öldürülmektedir. Dezenfeksiyonise kişilerde hastalık yapma özelliği olan mikroorganizmaların uzaklaştırma sürecidir. Bu süreç geniş bir aralığı söz eder. Dezenfeksiyon sürecinde kullanılan ısı, sterilizasyon kademesine yakınlıkta yapıldığında yüksek seviyede dezenfeksiyon, mikroorganizmaların hastalık yapıcı ve dış muhit koşullarına dirençsiz biçimlerinin öldürüldüğü formda yapılırsa düşük seviyede dezenfeksiyon süreci olarak isimlendirilmektedir. Bunların arasında kalacak aktiflikte yapılan süreç ise orta seviyede dezenfeksiyondur. Yüksek seviyeli dezenfeksiyon süreci için umumiyetle daha konsantre dezenfektan hususlar, uzun mühlet uygulanarak yapılır. Dezenfeksiyon sürecinde kullanılan hususlara dezenfektan denir. Bunlar çoklukla kimyasal hususlardır. Bugün bir çok kimyasal dezenfektan unsur kullanılmaktadır. Deri üzere canlı dokular üzerine uygulanan dezenfeksiyon sürecine iseantisepsidenilmektedir. Bir ortam mikrop içeriyorsa septik, içermiyorsa aseptik ortak olarak tanımlanır. Ameliyat üzere tıbbi teşebbüsler aseptik ortamlarda yapılır. Dezenfeksiyon ve antisepsi daha çok kimyasal hususlarla yapılır. Kimyasal hususların mikroorganizmalar üzerine öldürücü yahut üremeyi durdurucu özelliklerini etkileyen çeşitli faktörler vardır.
Pastörizasyon, ekseriyetle sütlere ve süt eserlerine uygulanan bir süreçtir. Bu süreçte süt kişisel metotlarla dezenfekte edilir. Bu maksatla mütenasip ısı ve müddette ısıtılan süt ve süt eserleri ile kişilere geçebilen bruselloz, salmonelloz ve tüberküloz üzere enfeksiyonlar önlenmiş olur. Pastörize edilmiş sütte ölmeyen saprofit mikroplar devranla üreyerek sütün bozulmasına (kesilmesine) neden olurlar. Bu yüzden pastörize sütler en geç 2 gün içinde tüketilmelidir. Tasarruf kolaylığı açısından pastörize sütler noktasına steril sütler de tüketime sunulmaktadır.
Dezenfeksiyonun Tarihçesi: Mikroorganizmalar beşerler tarafından bilinmeden ve bunları ortadan kaldırma niyeti olmadan evvel, deneme yanılma yoluyla buldukları metotları kullanarak besinlerin mikroorganizmalar tarafından bozulmalarını önleyici çeşitli yollar geliştirmişlerdir. Bu sistemleri besinlerin ısıtılması, tütsülenmesi, tuzlanması ve baharat ek edilmesi olarak sayabiliriz. Arilik, beslenme, insan ve hayvan atık unsurlarından sakınmaya ait teklifler, çeşitli diyanet kitaplarında mahal almaktadır. Mumyalama, tütsüleme, içme sularının kaynatılması, hayvan pisliklerinin gömülmesi, temas ile illetlerin geçebileceği haberi, ellerin dezenfeksiyonu süreçleri tarihî gelişim içinde izlenmektedir. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon hususlarındaki teknikler 1800'lü yıllarda gelişme kaydetmiştir. Koch, Pasteur, Lister, Chamberland ve Tyndall sterilizasyon konusunda çalışan ve tatbik yapan bilim adamlarıdır. Birinci bulunan dezenfektanların daha dinamik ve daha az yan tesirlere sahip olanlarını geliştirebilmek için ağır eforlar sarf edilmiş ve birçok dezenfektan husus tasarrufa sunulmuştur.
Vücut dezenfeksiyonunun birinci ve en kıymetli basamağı el dezenfeksiyonudur.
Direkt temas, bakterilerin nakledilmesinde çok değerli bir konum fiyat. Direkt temas ile bulaşmada en kıymetli yol ise ellerdir. Münasip bir el ariliği bu hususta önemli bir tedbir olmaktadır. Ellerden alınan örneklerde, lavabo, musluk, kapı kolu, sabun ve kullanılan dezenfektan likitlerde yapılan mikrobiyolojik incelemelerde bakteriler üretilebilmektedir. Tuvalet ve tuvalet sonrası temizlenme alışkanlıkları da ayrıyeten ellerin mikrop florasını değerli ölçüde etkilemektedir.
Ellerin dezenfeksiyonu için su ve sabunla dikkatlice yapılan bir el paklığı umumiyetle yerinde olmaktadır. Katı sabunların çok kişi tarafından ellenmesi nedeniyle, likit sabun tasarrufu daha sağlıklı olmaktadır. Günlük hayatta ellerin dezenfeksiyonu için 15 saniye eller ovuşturularak sabunlamak kafidir. Bu süreç kir, yağ, hücre döküntüleri ile birlikte bakterilerin de uzaklaştırılmasını sağlar. Direkt hastalarla münasebeti olan sıhhat işçisinin el yıkamasında dezenfektanlı sabunlar kullanması daha tesirli olmaktadır.
Hastayla alakalı kimselerin rastgele bir süreç ya da yaklaşım öncesi ve sonrasında ellerini sabunlaması gerekir. Hastanede çalışan bir hemşire örnek alınırsa, vazifeye başlamadan evvel, hastaya temas yahut teşebbüs öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası, yemekten evvel, şahsi bakım servislere girerken ve çıktıktan sonra, vazifeden ayrılırken kesinlikle ellerini yıkamalıdır. Cerrahi teşebbüslerden evvelki paklık ise farklı kurallar gerektirir.
Su kesintileri yaşandığında mesken koşullarında suların dezenfeksiyonu için kolaylıkla uygulanabilecek usuller; klor tableti tasarrufundan kaynatmaya kadar farklı usulleri içermektedir. Bu metotlardan en eskisi ve en kolayı kaynatmadır. Genellikleküçük evlatların içecekleri suyun ve içme suyunun elde edilmesinde yararlanılabilir. Bu su lezzetsiz bir sudur. Bu nedenle kaptan kaba boşaltılarak içerisine eriyik halinde CO2ve O2gazlarının girmesi sağlanır. Böylelikle suyun lezzeti sağlanmış olur.
Bir gayrı kıymetli nokta ise, Dezenfeksiyon sürecinden evvel kesinlikle mekanik aklık yapılması gerekliliğidir. Aksi takdirde dezenfeksiyon süreci faal olmayacaktır. Dezenfeksiyon sürecinde kullanılan hususlar aklık materyali değildir ve bu gayeyle kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Kimyasal dezenfektanlar sahih olarak kullanıldığında dezenfeksiyon süreci için kullanılan en pahalı hususlardır. Bu gayenin dışına çıkıldığında bu iş için sarf edilen hengam ve para boşa gitmiş olacaktır. Ayrıyeten belirtilen yoğunluğun üzerinde kullanıldıklarında insan sıhhatiyle ilgili sakıncalar ortaya çıkar. Örneğin su dezenfeksiyonunun daha aktif olması için suya daha çokça klor katılması yanlış bir pratik olup ek meselelere yol açabilmektedir.