Şerbetli tatlıların en sevilenleri arasında adeta listenin başında gelen dilber dudağı, kat kat olmasıyla lezzetini arttırıyor. Bilhassa dışarıdan satın alınan dilber dudağını hanenizde kolaylıkla pişirmek velev misiniz? Biraz imalatı zahmetli olsa da tadı enfes olan dilber dudağının tanımına metnimizden ulaşabilirsiniz.
Bursa ve Elazığ yöresine ilişkin olan süper bir tatlı tanımını sizlerin beğenisine sunuyoruz. Türk Mutfağının en şık tatlılarından biri olan dilber dudağı, hem biçimi hem de tadıyla ilgi çeken lezzetler arasında. Muhteşem tadıyla herkesi büyüleyen dilber dudağını konutta hazırlamak isterseniz kesinlikle tanımımıza göz atmalısınız. Bir cins baklava olan dilber dudağı biraz daha ziyade maharet velev başka tatlılara nazaran. Pekala dilber dudağı meskende nasıl yapılır? Dilber dudağının püf noktaları nelerdir?
DİLBER DUDAĞI TANIMI:
MATERYALLER
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı likit yağ
2 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
1 silme çay kaşığı tuz
4,5 (5’e yakın) su bardağı un
Açmak için;
Mısır nişastası
Arasına;
İri kırılmış ceviz
Üzerine sürmek için;
100 gram tereyağı
Şerbeti için;
3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Hamur gereçlerini derin bir kabın içerisine alıp şıkça yoğurun.
Daha sonra 24 eşit modüle ayırıp, bezler yapın. Üzerine bez örterek 1 saat kadar dinlenmesini sağlayın.
Mayalanan hamurların üzerine nişasta serperek açın. Sıra ile aralarına nişasta serpilerek 12 kat üst üste dizin.
12 kat hazırladığınız yufkayı merdane ile yavaşça yaklaşık 4 mm kalınlığında açın.
Çay bardağı ile daire formunda kesip, dairelerin ortasına bir kaç modüle kırılmış ceviz içi yerleştirilerek ay biçiminde kapatın.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizerek, bir tavada yağı eritin. Fırça ile tüm tatlıların üzerini bolca yağlayın.
190 noktada kızarana kadar şıkça pişmesini sağlayın.
Fırından çıkan tatlıları cam tepsiye alıp, evvelden hazırlanan ılık şerbeti dökün.
Çekmesi için bir kaç saat beklettikten sonra üzerine antep fıstığı tozu serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...