Güneydoğu Anadolu'nun enfes yemekleri arasında taraf alan kaburga dolması adeta parmaklarınızı yiyeceğiniz bir tanım. Evvelce kuyularda yahut taş fırınlarda yapılan kaburga dolmasını kalabalık misafirlerinize meskende de yapabilirsiniz. Evet nasıl? Harika kaburga dolmasının tanımı bugünkü metnimizde.
Kaburga dolması baharatları, tereyağı ve olmazsa olmazı bademiyle midelere taht kuruyor.Anadolu mutfağının eşsiz lezzeti bildiğiniz tüm dolmaları unutturacak. Konutunuzun vazgeçilmez yemeklerinden biri olacak kaburga dolması, Diyarbakır, Mardin, Batman vilayetlerimizin en meşhur yemekleri arasında. Pişmesi epeyce uzun sürse de hazırlanması çok da sıkıntı olmayan ve muhakkak beklediğinize değecek bir tanım. Saatlerce pişmiş ve lokum üzere dağılmış kuzu kaburga eti ve derisinin içine doldurulmuş bol baharatlı iç pilav ile servis ediliyor. Gelin birlikte kaburga dolmasının tanımını öğrenelim...
KABURGA DOLMASI TANIMI:
MATERYALLER
1,5 kilo kaburga eti
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
3 bardak su
İç pilav için;
1 bardak pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı badem rendesi
Yarım demet maydanoz
1 bardak su
2 çay kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı reyhan
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Tarife öncelikle iç pilavı yaparak başlayın. Tereyağını tencereye alın. Pirinç ve bademi kavurun. Yarısını kenara alıp vesair yarısına su ve tuz ekleyerek pişmeye bırakın. Pişen iç pilavı kenara alın. Kalan yarısına ise ince kıyılmış maydanoz, pul biber, karabiber ve reyhan ek edip uygunca karıştırdıktan sonra iki pirinç karışımına birbiriyle karıştırın.
Pak ve hazır olan kaburgalara iç pilavı doldurup iple sıkıca bağlayın.
Derin bir tencereye aldığınız kaburgaları 2 kadar haşlayıp, Üzerine tereyağı ve salça sürüp evvelden ısıttığınız 180 kademelik fırında yarım saat pişirin.
İpleri kesip üzerine kızgın tereyağı dökerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...