Şark Anadolu kültüründe sofralardan eksik olmayan mumbar herkes tarafından merak edilir. Umumiyetle kokusu nedeniyle herkes tarafından çok sevilmese de düşkünleri vardır. Mumbarı meskeninizde pişirmek istiyorsanız hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz.
Mumbar, birtakım yerlere nazaran ismi bumbar olarak bilinen bir yemek ismidir. Koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan mumbar, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Yeri vilayetlerinin büyük çoğunluğu ve Şark Anadolu Yeri'nin birtakım vilayetlerinde yapılmaktadır.Bir dolma çeşidi olan mumbar, sakatat denildiğinde birinci akla gelen lezzetlerdendir. Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Evet, hanede mumbar dolması nasıl yapılır?
MUMBAR DOLMASI TANIMI:
MATERYALLER
4 bağ mumbar
4 su bardağı bulgur
500 gram olağan kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 orta uzunluk ince doğranmış kuru soğan
8 diş ince doğranmış kuru sarımsak
Karabiber, tuz,
2 yemek kaşığı pul biber
YAPILIŞI
Bol suyun içerisinde yıkanmış ve temizlenmiş mumbarları derin bir kasenin içerisine limon tuzu koyarak bekletin. Daha sonra ovarak yıkayın.
İçerisinden bol su geçirdiğiniz mumbarları kenara alarak iç harcı hazırlayabilirsiniz.
İçerisine kolay bir halde iç harcı koymak için oyacak kullanabilirsiniz. İç harcı külliyen doldurma sürecini tamamlayın ve tencereye yerleştirin.
Hazırlanan mumbarın üzerine az geçecek biçimde kaynar su ve tuz ekleyip 1,5 saat pişmeye bırakın.
Piştiğinden emin olduğunuz mumbarların suyunu süzün. Tencerenin ağzını kapatıp yaklaşık yarım saat dinlendirin.
Tavada tereyağını kızartın. Mumbarı yiyeceğiniz devir üzerine dökerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...