Doğu Anadolu kültüründe sofralardan eksik olmayan mumbar herkes tarafından merak edilir. Genellikle kokusu nedeniyle herkes tarafından çok sevilmese de düşkünleri vardır. Mumbarı evinizde pişirmek istiyorsanız hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz.
Mumbar, bazı bölgelere göre adı bumbar olarak bilinen bir yemek ismidir. Koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan mumbar, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır.Bir dolma çeşidi olan mumbar, sakatat denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerdendir. Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Peki, evde mumbar dolması nasıl yapılır?
MUMBAR DOLMASI TARİFİ:
MALZEMELER
4 bağ mumbar
4 su bardağı bulgur
500 gram normal kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 orta boy ince doğranmış kuru soğan
8 diş ince doğranmış kuru sarımsak
Karabiber, tuz,
2 yemek kaşığı pul biber
YAPILIŞI
Bol suyun içerisinde yıkanmış ve temizlenmiş mumbarları derin bir kasenin içerisine limon tuzu koyarak bekletin. Daha sonra ovarak yıkayın.
İçerisinden bol su geçirdiğiniz mumbarları kenara alarak iç harcı hazırlayabilirsiniz.
İçerisine kolay bir şekilde iç harcı koymak için oyacak kullanabilirsiniz. İç harcı tamamen doldurma işlemini tamamlayın ve tencereye yerleştirin.
Hazırlanan mumbarın üzerine az geçecek şekilde kaynar su ve tuz ekleyip 1,5 saat pişmeye bırakın.
Piştiğinden emin olduğunuz mumbarların suyunu süzün. Tencerenin ağzını kapatıp yaklaşık yarım saat dinlendirin.
Tavada tereyağını kızartın. Mumbarı yiyeceğiniz zaman üzerine dökerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...