Şimdilerde tezgahlarda noktasını alan lakin marketlerde yaz kış satılan enginar, vücut sıhhati açısından en yararlı besinlerden biridir. Tam bir karaciğer dostu olan enginarın pratik tanımı olan zeytinyağlı tanımını metnimizde bulabilirsiniz. Enfes zeytinyağlı enginar yemeği tanımı için metnimizi okuyabilirsiniz.
Enginar, pek çok kişinin yemekten hoşlanmadığı ama sıhhate önemli yararları olan ve aslında çok da lezzetli olan bir sebzedir. İçerisinde barındırdığı varlıklı vitamin ve mineraller sayesinde bir çok illete güzel gelen enginarın yararları saymakla bitmez. Enginar, mavi ve mor renklerde yetişen, papatyagiller familyasına ilişkin bir bitkidir. Umumide 50-150 cm uzunluğuna kadar ulaşabilen ve uzun müddet dayanıklılık gösteren bu besin, Güney Avrupa ve Akdeniz memleketlerinde yetişmektedir. Devletimizde en çok yetiştirilen ortam Marmara ve Ege Kesimleridir. En çok yetiştirildiği kent ise Bursa'dır. Sert bir yapıya sahip olan bitkinin yapraklarının sapları bulunmamaktadır. Enginardan yapılan en sağlıklı yemek ise zeytinyağlı olan tanımıdır. Peki zeytinyağlı enginar yemeği nasıl yapılır?
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR YEMEĞİ TANIMI:
GEREÇLER
1 adet küçük patates
1 adet küçük kuru soğan
1 adet küçük havuç
1 avuç bezelye
2 adet enginar
1 adet küp şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 çay bardağı su
1 tutam dereotu
Yarım limon suyu
Likit yağ ve zeytinyağ
YAPILIŞI
Geniş bir tencereye zeytinyağı ve likit yağı alın. Doğranmış kuru soğanları ekleyerek kavurun.
Akabinde küp küp doğranmış zerzevatları ekleyerek kavurma sürecine devam edin.
Kavrulan sebzelerin üzerine 1 adet küp şeker tuz bezelye dereotu ek ederek karıştırın.
Limonlu sudan çıkan enginarları tencereye koyun. Üzerine hazırladığınız harcı doldurun.
Üzerine limon suyu ve 3 çay bardağı su eklenerek kısık ateşte 25 dakika pişirin.
Pişen enginarları porsiyonluk biçimde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...