Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Enflasyon Nedir, Enflasyon Etkileri

Enflasyon Nedir, Enflasyon Etkileri
0
84

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Enflasyon hakkında bilgi
Enflasyon ne demek

Enflasyon, fiyatlar genel duzeyinde ki surekli ve hızlı olarak artışın yanında paranın değerinde de surekli bir duşuşu ifade etmektedir Enflasyon ekonomiler icin ciddi sorunlar yaratmakta ve ekonominin bozulmasına neden olmaktadır Enflasyon ortaya cıkış şekline gore ikiye ayrılmaktadır

Talep enflasyonu: Uretilen mal ve hizmetler, tuketicinin talebini karşılayamadığı taktirde talep fazlası nedeni ile fiyatlarda artış yaratır Talep enflasyonunun onlenebilmesi icin ya uretimi arttırmaya yonelik teşvikler ya da tuketici talebini azaltmaya yonelik tedbirler alınmalıdır

Maliyet enflasyonu: Uretim girdilerinde oluşacak fiyat artışları uretim maliyetlerinin yukselmesine bu da urun fiyatlarında artışa sebep olacaktır Ozellikle ithalatı cok yuksek olan ulkelerde maliyet enflasyonu daha fazla karşılaşılmaktadır

Uretim maliyetlerinde ki artış nedeni ile oluşan fiyat artışlarının ardından tuketicinin talebinde azalmaya neden olmaktadır ki bu da ekonomik durgunluğu yani stagflasyonu beraberinde getirecektir Bu nedenle enflasyonda ki yukselmeye karşılık gerekli teşvik ve tedbirlerin zamanında alınmaması halinde bu kısır dongu icerisine girilmesi ekonominin bozulmasına sebep olmaktadır

Enflasyon daha cok gelişmekte ulkelerin başlıca sorunlarından biridir Nufusun cok fazla olması ve buna karşılık kaynakların kıtlığı nedeni ile arz talebi karşılayamamaktadır Ayrıca kıt kaynak nedeni ile ithalata bağımlılıkta artmaktadır

Enflasyon ile mucadele de başarılı olabilmek icin enflasyonu nedenlerinin bilinmesi onemlidir Enflasyonunun başlıca nedenleri olarak ; Tuketici harcamalarının gelirlerinden fazla olması, uretim de ceşitli nedenler ile azalma, Uretim maliyetlerinde artış olması, Tedavulde ki para arzının artması ve teknolojik yenilikler ve yetersizlikler soylenebilir

Enflasyon nedeni ile uretici firmaların karları duşerken tuketicininden ihtiyaclarını karşılamada alım gucu duşmektedir Bu nedenle enflasyonda ki artış gerek ekonomik gerekse sosyal sonuclar doğurmaktadır

Ekonomik Sonucları: Karlarda ki duşuş nedeni ile uretim yapmak cazibesini yitirmektedir Elde ki tasarruflar emlak, altın ya da dovize yatırıldığı icin atıl duruma duşmektedir Bunun beraberinde uretimde ki azalma nedeni ile arz ic piyasa talebine bile yetemediği icin ihracat gelirlerinde de duşuşe neden olur Oluşacak butce acığında ki artışı karşılamak icin bu sefer dış borclanma artacaktır

Sosyal Sonucları: Artan maliyetler nedeni ile maaş ve ucretler artış yapılmaz Artan mal ve hizmet fiyatlarına rağmen gelirde artış olmaması, tuketicinin refah duzeyinde duşuşe yol acar Bu da toplum da gelir dağılımının bozulmasına, sosyal adaletten uzak, huzursuz bir toplum oluşmasına neden olacaktır

Enflasyon ile mucadele de Devlet; uygun para politikaları izlemeli, Gelir ve gider arasında ki dengesizliği azaltmalı ve Devlet harcamalarında tasarruf yapılmalıdır Firmalar ; Uretim ve verimde ki artışa orantılı ucret artışı yapmalı, Aşırı karlarda feragat etmeli, Verimsiz yatırımlara yonelmemeli, Vergilerini gerceğe uygun ve zamanında odemeli ve rekabete ayak uydurmalıdır Tuketiciler ise Bilincli tuketim alışkanlığını edinmeli , aşırı, luks tuketimden uzak durmalı ve tasarruflarını arttırmaya calışmaları gerekmektedir

858,496Konular
981,802Mesajlar
29,869Kullanıcılar
lazzooSon üye
Üst Alt