Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Enginar dolması nasıl yapılır?

Enginar dolması nasıl yapılır?
0
153

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
enginar_dolmasi_nasil_yapilir_1553844304_8409.jpg

Mevsimin en sağlıklı besinleri arasında yan alan enginar ile mükemmel bir akşam yemeği hazırlamaya ne dersiniz? Görünümü sayesinde sofraları süsleyen lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan enginar dolması, kat kat oluşu ile de göz dolduruyor. Pekala nasıl yapılır enginar dolması? Tanımı metnimizde.

Zeytinyağlı enginarı bilmeyen yoktur. Osmanlı devrinde sofralarda süslü bir manzara olması için enginar dolması yapılıyordu. Artık sizlere hazırlayacağımız tanım, enginarın yapraklarından yapılıyor. Biraz uğraştırıcı lakin yemesi keyifli olan enginar dolması, misafirlerin gözdesi olacak. Müthiş bir itinayla hazırlanan zeytinyağlı dolma leziz iç harcı ile de damakları şenlendiriyor.

ENGİNAR DOLMASI TANIMI:

MATERYALLER

5 adet enginar
1 adet büyük uzunluk kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı kuş üzümü
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı yenibahar
1/2 demet dereotu
1/2 demet nane
3/4 su bardağı sıcak su

Enginarların kararmaması için;

1 adet taze sıkılmış limon suyu

Üzeri için;

1/2 çay bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı sıcak su
1 adet orta uzunluk limon

MVVuG_1553844649_4367.jpg

YAPILIŞI

Tarife öncelikle iç harcını hazırlayarak başlayın. Kabuğunu soyduğunuz büyük uzunluk kuru soğanı küçük modüller halinde doğrayın. Ayıkladığınız kuş üzümlerini suda bekletin. Sap kısımları ayıkladığınız dereotu ve taze naneyi incecik kıyın. Pirinçleri bol suda yıkadıktan sonra ziyade suyunu süzdürün.

Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Kuru soğanları katıp renk meydana kadar kavurun. Dolmalık fıstıkları ekleyip karıştırın. Soğanlar yumuşadığında suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ek edip karıştırma sürecini sürdürün.

Kuş üzümü, tuz, toz şeker ve yeni bahar ekleyip karıştırdığınız dolma harcına son olarak sıcak suyunu verin. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirdikten sonra iç harcı ocaktan alabilirsiniz. 

Enginarların kalın sap kısımlarını kesip, çiçek enginarları, limonlu/kaynar su bulunan derin bir kapta yumuşamaları için kısa bir mühlet bekletin.

Soğuk suda duruladığınız enginarların dış kısmında kalan etli yapraklarını keskin bir bıçak ya da mutfak makası yardımıyla eşit nispette düzelterek kesin.

Orta kısımlarını parmaklarınızla bastırarak aralayın. Orta kısmında nokta alan çokça yaprakları alın. Tatlı kaşığı yardımıyla orta kısmında konum alan tüylü kısımları kazıyarak çıkartın.

Son kez bol suyun içinde yıkadığınız enginarları, kararmamaları için limon suyuyla ovup kısa bir müddet bekletin.

sWyS3_1573461431_9614.jpg

İç harcı enginarların orta kısımlarına eşit olacak formda doldurun. Gerekirse yaprakları hafif bir biçimde aralayıp iç harcı düzgün bir formda ekleyin.

Geniş tabanlı bir tencereye boşluk bırakmadan hazırladığınız dolmaları dizin. Bol suda yıkadıktan sonra kestiğiniz limon dilimlerini enginarların üzerine kapatın. Üzerlerine zeytinyağı kestirin. Sıcak suyu dolmaların üzerine çok ziyade eklemeden tencereye alın.

Dolmaların üzerine evvel yağlı kağıt serip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin. 

Pişen dolmaları isteğe nazaran soğuk ya da sıcak halde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
 
858,497Konular
981,955Mesajlar
29,954Kullanıcılar
umutkya2941Son üye
Üst Alt