Enginar
Enginarın Faydaları
Enginar nasıl Soyulur?
Enginar nasıl Saklanır
Enginar (cynara) bileşikgillerden, koku yıllarca yaşayıp, her ilkbaharda yeniden suren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen iri topuz bicimindeki yeşil ciceğidir Killi, kumlu ve rutubetli toprakalarda yetişir Enginar sağlığa oldukca yararı dokunan iyi bir besindir İceriğinde cynarinevardır Bitkinin en eski yetiştiği bolge batı ve orta Avrupa'dır Doğu Avrupa'da daha sonraları yetişmeye başlamıştır
Enginar kandaki ure ve kolestrolu duşurur İdrar sokturur Kandaki şeker miktarını ayarlar Ozellikle şeker hastaları icin cok faydalıdır Bedeni ve ruhi yorgunluğu giderir Vucuda dinclik verir ve ayrıca sinir sistemini guclendirir
Enginarın yararları gorulduğu gibi saymakla bitmiyor Damar sertliği ve kalp hastalıklarını onler Bobreklerdeki kumların dokulmesinde yardımcı rol oynar Karaciğer hastalıklarının cabuk gecmesini sağlar Sarılıkta faydalıdır Romatizma şikayetlerini gecirir Mide ve bağırsakları temizler İshali keser Emzikli kadınlar, bobreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir
Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir Enginarın icinde bulunan Silymarin maddesinin, hucrelerin hasar gormesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin'in prostat, meme ve rahim ağzı kanserini onleme konusunda da etkili olduğunu belirtiyorlar Enginarın icinde fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tuketenlerin bulundukları yaşın daha altında gosterdikleri belirtiliyor
Yani sağlıklı ve genc bir beden icin enginarı sofranızın baş tacı yapmanız gerek
Enginarı nasıl soyacaksınız?
tencereye 2 litre (10 su bardağı) civarında su konur ve icine uc limonun suyu (enginarların kararmasını onlemek icin) sıkın Enginarların kokleri, elle, dibinden kırılır (kokteki kılcıklar cıkar) Enginarın dışındaki yeşil yapraklar, elle kopartın Bıcakla, donerek, yeşil kabuğu derine inmeden soyun, yalnız beyaz kısmının kalmasını sağlayın Tuylu kısmın denginden kesip, tuylu yerleri bir kaşık yardımıyla sokerek atın Kararmaması icin, soyulmuş enginarları hemen limonlu suya koyun
Enginarın Faydaları
Enginar nasıl Soyulur?
Enginar nasıl Saklanır
Enginar (cynara) bileşikgillerden, koku yıllarca yaşayıp, her ilkbaharda yeniden suren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen iri topuz bicimindeki yeşil ciceğidir Killi, kumlu ve rutubetli toprakalarda yetişir Enginar sağlığa oldukca yararı dokunan iyi bir besindir İceriğinde cynarinevardır Bitkinin en eski yetiştiği bolge batı ve orta Avrupa'dır Doğu Avrupa'da daha sonraları yetişmeye başlamıştır
Enginar kandaki ure ve kolestrolu duşurur İdrar sokturur Kandaki şeker miktarını ayarlar Ozellikle şeker hastaları icin cok faydalıdır Bedeni ve ruhi yorgunluğu giderir Vucuda dinclik verir ve ayrıca sinir sistemini guclendirir
Enginarın yararları gorulduğu gibi saymakla bitmiyor Damar sertliği ve kalp hastalıklarını onler Bobreklerdeki kumların dokulmesinde yardımcı rol oynar Karaciğer hastalıklarının cabuk gecmesini sağlar Sarılıkta faydalıdır Romatizma şikayetlerini gecirir Mide ve bağırsakları temizler İshali keser Emzikli kadınlar, bobreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir
Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir Enginarın icinde bulunan Silymarin maddesinin, hucrelerin hasar gormesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin'in prostat, meme ve rahim ağzı kanserini onleme konusunda da etkili olduğunu belirtiyorlar Enginarın icinde fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tuketenlerin bulundukları yaşın daha altında gosterdikleri belirtiliyor
Yani sağlıklı ve genc bir beden icin enginarı sofranızın baş tacı yapmanız gerek
Enginarı nasıl soyacaksınız?
tencereye 2 litre (10 su bardağı) civarında su konur ve icine uc limonun suyu (enginarların kararmasını onlemek icin) sıkın Enginarların kokleri, elle, dibinden kırılır (kokteki kılcıklar cıkar) Enginarın dışındaki yeşil yapraklar, elle kopartın Bıcakla, donerek, yeşil kabuğu derine inmeden soyun, yalnız beyaz kısmının kalmasını sağlayın Tuylu kısmın denginden kesip, tuylu yerleri bir kaşık yardımıyla sokerek atın Kararmaması icin, soyulmuş enginarları hemen limonlu suya koyun