iltasyazilim
FD Üye
Enzimlerin teknolojide kullanım alanları
Enzimlerin Sanayide Başvuru Alanları
Zamanında enzimler genelde endüstri, klinik, tıp ve eczacılık gibi alanlarda kullanılmaktadır Enzimler ;bitkisel, hayvansal kaynaklardan ve mikro organizmalardan elde edilmektedir Örneğin proteini parçalayan enzimlerden olan papain bitkisinden ; fisin,incir bitkisinden; nişastayı parçalayan alfaamilaz,çimlenmekte olan arpadan ;tripsin,büyük baş hayvanların pankreaslarından ;pepsin tavuk ve sığırların bir takım sindirim lizozim,yumurta akından ;rennin veya proteaz enzimi ,süt emmekte olan buzağıların 4midesinden endüstriyel ölçmekte üretilmektedir
Enzim kaynağı olarak mikroorganizmalar; basit çoğalabilmeleri , enzim oluşumunun basit denetim edilebilmesi gibi nedenlerden dolayı potansiyel kaynak olarak düşünülürler Bitkilerden elde edilen proteazların yanına , bakterilerden de proteaz amilazlar ve dekstrozizomeraz gibi endüstriyel öneme sahip enzimler de elde edilmektedir Ayrıca glikoz oksidiz ,katalaz, lipaz ,süt şekeri vb daha birçok enzim küf mantarından elde edilmektedir
Bugün tıp ,eczacılık, tarım, hayvancılık, çevre,yiyecek ,kağıt,tekstil,temizlik maddesi vb birçok alanda enzimler kullanılmaktadır Son yıllarda biyoteknoloji alanında gelişmelerle elde edilen enzimlerinEnzimlerin eczacılıkta kullanıma bir öteki misal de penisilin amidan enzimidir kullanımının azami olduğu bölge yiyecek endüstrisidirproteazlar ve amilazlar bu alanda en fazla kullanılan enzimlerdir Eczacılıkta da enzimler kullanılmaktadır Bu alandaki en iyi örneği ,hazım kolaylaştırıcı bazı ilaçların bileşimindeki besinlerimizin esas bileşenlerinden olan proteini parçalayan proteaz ,nişastayı parçalayan selüloz ,yağları parçalayan lipaz ve laktozu parçalayan laktaz enzimlerdir
Yine enzim kullanımının en fazla olduğu alanlardan biriside temizlik maddesi endüstrisidir Deterjanlar kullanılacakları alana kadar bileşimi değişen karışık karışımlardır Bir Takım deterjanlar alkali koşullarda aktivite gösteren alkaliyerine geçen kimse (bazik) enzimlerini içerirler,bir takım deterjanların yapımında da amilaz ve lipazlar kullanılmaktadır Bu enzimlerin etkisi ile özellikle protein , yağ ve nişastanın tesiriyle oluşan kirlilik etkisi bir şekilde temizlenir Cilt işlemede ve deri endüstrisinde de enzimlerden yararlanılmaktadır Bakteriyel protezler,deri dokusu dışındaki proteinlerin ve yağların temizlenmesinde bazı proteazlar
Deriden kılların ayrılmasında ve derinin yumuşatılmasında kullanılmaktadır Hem dağıtılmış selülozlu atıkların karbon kaynağı olarak kullanılmasında ,düşük kalite yağlardan daha kaliteli yağların elde edilmesinde enzimlerden yararlanılmaktadır
Yapılan pekçok araştırma sonucunda,enzimlerin kullanım alanları gitgide artarak artmaktadırÖzellikle son yıllarda rekombinantDNA teknolojisine paralel olarak ,yeni ve istenilen özellikteki enzim elde edilmesi olası olmaktadır;buna emrindeki olarak da enzim kullanımı artan bir şekilde yaygınlaşacaktır *
Enzimlerin Sanayide Başvuru Alanları
Zamanında enzimler genelde endüstri, klinik, tıp ve eczacılık gibi alanlarda kullanılmaktadır Enzimler ;bitkisel, hayvansal kaynaklardan ve mikro organizmalardan elde edilmektedir Örneğin proteini parçalayan enzimlerden olan papain bitkisinden ; fisin,incir bitkisinden; nişastayı parçalayan alfaamilaz,çimlenmekte olan arpadan ;tripsin,büyük baş hayvanların pankreaslarından ;pepsin tavuk ve sığırların bir takım sindirim lizozim,yumurta akından ;rennin veya proteaz enzimi ,süt emmekte olan buzağıların 4midesinden endüstriyel ölçmekte üretilmektedir
Enzim kaynağı olarak mikroorganizmalar; basit çoğalabilmeleri , enzim oluşumunun basit denetim edilebilmesi gibi nedenlerden dolayı potansiyel kaynak olarak düşünülürler Bitkilerden elde edilen proteazların yanına , bakterilerden de proteaz amilazlar ve dekstrozizomeraz gibi endüstriyel öneme sahip enzimler de elde edilmektedir Ayrıca glikoz oksidiz ,katalaz, lipaz ,süt şekeri vb daha birçok enzim küf mantarından elde edilmektedir
Bugün tıp ,eczacılık, tarım, hayvancılık, çevre,yiyecek ,kağıt,tekstil,temizlik maddesi vb birçok alanda enzimler kullanılmaktadır Son yıllarda biyoteknoloji alanında gelişmelerle elde edilen enzimlerinEnzimlerin eczacılıkta kullanıma bir öteki misal de penisilin amidan enzimidir kullanımının azami olduğu bölge yiyecek endüstrisidirproteazlar ve amilazlar bu alanda en fazla kullanılan enzimlerdir Eczacılıkta da enzimler kullanılmaktadır Bu alandaki en iyi örneği ,hazım kolaylaştırıcı bazı ilaçların bileşimindeki besinlerimizin esas bileşenlerinden olan proteini parçalayan proteaz ,nişastayı parçalayan selüloz ,yağları parçalayan lipaz ve laktozu parçalayan laktaz enzimlerdir
Yine enzim kullanımının en fazla olduğu alanlardan biriside temizlik maddesi endüstrisidir Deterjanlar kullanılacakları alana kadar bileşimi değişen karışık karışımlardır Bir Takım deterjanlar alkali koşullarda aktivite gösteren alkaliyerine geçen kimse (bazik) enzimlerini içerirler,bir takım deterjanların yapımında da amilaz ve lipazlar kullanılmaktadır Bu enzimlerin etkisi ile özellikle protein , yağ ve nişastanın tesiriyle oluşan kirlilik etkisi bir şekilde temizlenir Cilt işlemede ve deri endüstrisinde de enzimlerden yararlanılmaktadır Bakteriyel protezler,deri dokusu dışındaki proteinlerin ve yağların temizlenmesinde bazı proteazlar
Deriden kılların ayrılmasında ve derinin yumuşatılmasında kullanılmaktadır Hem dağıtılmış selülozlu atıkların karbon kaynağı olarak kullanılmasında ,düşük kalite yağlardan daha kaliteli yağların elde edilmesinde enzimlerden yararlanılmaktadır
Yapılan pekçok araştırma sonucunda,enzimlerin kullanım alanları gitgide artarak artmaktadırÖzellikle son yıllarda rekombinantDNA teknolojisine paralel olarak ,yeni ve istenilen özellikteki enzim elde edilmesi olası olmaktadır;buna emrindeki olarak da enzim kullanımı artan bir şekilde yaygınlaşacaktır *