Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu biçimde:
- Bu ziyareti sancılı bir periyotta icra ediyoruz.
- Suriye problemini enine uzunluğuna konuşacağız.
- DEAŞ'lıları ülkelerine iade etmeye başladık. Önemli bir telaş, artık bir tutuşma süreci de başlamış bulunuyor. Bugüne kadar biz düşündük bundan sonra da onlar düşünsün.
- Barış Pınarı Harekatı ile ilgili gelinen son kademeyi detaylarıyla konuşma fırsatı bulacağız. Kendilerinin YPG'ye DEAŞ üzere öbür terör örgütleri üzere yaklaşmalarını söyleyeceğiz. Kendilerinin Ferhat Abdi Şahin üzere bir teröristle görüşmelerinin yanlış olduğunu evraklarıyla söz edeceğiz ve bu terörist başının bütün terör aksiyonlarını fotoğrafları ve evraklarıyla takdim edeceğiz.
- Kendilerine ayrıyeten mutabakatın tam olarak yerine getirilmediğini anlatacağız.
- Lider Trump ile sıkıntıların çözülmesi ve bağlantıların uygunlaştırılması konusunda hemfikiriz. şimdiye kadar pek çok hususta ara aldık. İki başkan olarak bu ziyaretimizde evvel dar kapsamlı akabinde ise heyetler ortası bir görüşme gerçekleştireceğiz ve geniş kapsamlı bir basın toplantısı yapacağız.
- Suriye'nin kuzeyinde terör örgütlerinin çekildiğini söylemek mümkün değil. Minbiç, Tel Rıfat ve Tel Abyad'da var. Ne Rusya ne ABD, terör örgütlerini verdikleri saat ve günlerde temizleyemedi. Bunları Sayın Trump ile ve döndükten sonra Sayın Putin ile konuşacağız.
- AB bir şeyi unutuyor. AB'de misyon yapanlara bakıyorum, siyasette bir birçok yeni ve mevzulara yeniliğin verdiği hamasetle yaklaşıyorlar.
- (AB'ye) Esasen siz bize yıllardır yaptırım uyguluyorsunuz, Türkiye'ye karşı verdiğiniz hiçbir kelamı tutmadınız. Ey Avrupa Birliği, Türkiye sizin şu ana kadar tanıdığınız ülkelerden değil. Şu anda müzakere masasında olmamız da bizi bağlamaz, bu müzakereler bir anda bitebilir. Şu anda 4 milyon mülteciyi ülkesinde bulunduran bir ülkeye karşı takındığınız hali gözden geçirin. Daha evvel söyledim, bu kapılar açılır, bu DEAŞ'lılar da size gönderilmeye başlandı, gönderilir. Ondan sonra siz başınızın dermanına bakın. Türkiye'ye gelip Kıbrıs'la ilgili gözdağı vermeye kalkmayın, biz bunları takmayız ve yolumuza devam ederiz.