Bu dalgalanmaların vakit zaman yaşandığını ve düzeleceğini belirten Erdoğan, "Türkiye iktisadı tırmanışta fakat göremeyenler var" dedi. Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a da dayanak çıktı.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu halde:
Bakın dünyada şu anda ekonomik gelişmeleri şöyle bir gözden geçirecek olursanız, başta Amerika olmak üzere Rusya, bunun yanında Avrupa bütün bunlara baktığımız vakit ekonomide koronavirüs seyrinden sonra çok önemli zikzakların olduğunu görürsünüz.
Burada tüm samimiyetimle, ben içerdeki düşmanları zati gündeme getirmek istemiyorum. Bize esasen dışardakiler yetiyor. İçerdekiler de pompalama vazifesi ifa ediyorlar.
Çok açık samimi bir şey söylüyorum. Biz 2002 Kasım'ında misyona geldik. Misyona geldiğimiz vakit sizler de yazılı ve görsel medya olarak size söyleyeceğim sayılara dikkat edin. 2002'de ulusal gelirimiz 236 milyar dolardı. Lakin 2019'da toplam ulusal gelirimiz 754 milyar dolara çıktı. Bakın nereden nereye. Fert başı ulusal gelir o vakit 3 bin 581 dolardı ve bu sayı 2019'da 9 bin 127 dolara çıktı. Bunun dışında araba noktasında satışlara bakalım.
Artık bu bir şeyi gösteriyor. Yani Türkiye bir tırmanışta. Bizim bu tırmanışımızı görmek istemeyen, gözü olup da görmek istemeyenler var. Ben evraklara dayalı konuşuyorum. Mesela yalnızca açılan şirket sayılarına bakıyorsunuz 30 bin 842 iken, şu anda 2017 itibariyle 85 bin 265 adet şirket açılmış.
Tabi kimi zahmetler yok değil. İhracat 36 milyar dolardı, şu anda 180 milyar dolar. Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde. Fakat gözü olup görmeyenler hala bu gerçekleri yanlış yansıtmaya çalışıyorlar. Biz tırmanışımızı yüksek oranda devam ettiriyoruz, ettireceğiz.
Misyona geldiğimizde hatırlayın, Türkiye'nin IMF'ye olan borcu neydi? 23,5 milyar dolardı. Mayıs 2013 ne oldu? Biz IMF'ye olan borcumuzu sıfırladık. Bizim IMF'ye borcumuz yok, sıfır. Döviz rezervine bakıyorsunuz 27,5 milyar dolardı, şu anda ise 105 milyar dolar.
Yani Türkiye bu noktada dimdik ayakta. Kimse halkımızı yanıltmaya çalışmasın. Bugün dünden daha güçlüyüz. Yarın daha güçlü olacağız.
İçtenlikle bir şey söylüyorum. Türkiye'de 17 yıl evvel terörle verilen çabayı bir düşünün. Ve bu terörle uğraşta 17-18 yıl evvel neredeydik. Bugün neredeyiz? E terörle çaba fiyatsız yapılmıyor. Önemli manada harcamalarımız oluyor. Savunma Sanayiinde çok önemli harcamalar yaptık mı? Yaptık. Bizim savunma endüstrinde düşünün, yerli ulusal de yüzde 20'yken biz bunu yüzde 70'lere çıkardık.
İHA'larla, SİHA'larla gerek içerde, gerek Suriye'nin kuzeyinde, gerek barış pınarı harekatında çok önemli çabalar veriyoruz. Biz Libya'ya zevk için gitmedik. Libyalı kardeşlerimiz, bilhassa Türkiye'yi davet ettiler. Ve orada da bizim kendi askerimiz var, birebir biçimde tekrar dost kardeşlerimiz var. Şu anda orada da bu uğraş sürüyor. Bu çabayı de onurlu bir formda sürdürüyoruz.
İktisatta bu söylenenlerin hepsi bir tarafa, benim Hazine ve Maliye Bakanımla ilgili toplumsal medyada yaptıkları karalamalar hepsi bunlar yetişemediği üzüme koruk diyorlar. Sen ülkeye bak. Türkiye nerede, batı nerede, dünya nerede... Eleştirenler, ülke nereden nereye geldi ona baksınlar.
DLGALANMALAR OLUR
Türkiye'de iktisat sistem olarak oturmuştur. Sistem oturduğu için kimi vakitte tırmanışlar, bazen inişler... Biliyorsunuz şöyle yılbaşı itibariyle 10 liradan bahsediyorlardı. İş nerelere geldi, bulunduğumuz noktalara geldi. Bu da yerli yerine oturacak. Bütün sıkıntı koronavirüs problemi tabi kıymetli. Beyrut'taki gelişmeler ortada. Bunları aşmak suretiyle ben bilhassa TL'nin yerli yerine oturacağına inanıyorum. Dövizin, altının yerli yerini bulacağına inanıyorum. Bunlar gelip süreksiz şeyler. Bu dalgalanmalar her vakit olur. Bunu görmemiz lazım.
İşte koronavirüste, biz 150'ye yakın ülkeye biz maskeden tuluma ilaçlara varıncaya kadar her şeyi gönderiyoruz. Eee bunlar bedelsiz olmuyor, bir şeyle olmuyor. Bunları görmüyor musunuz ya? Bu türlü bir devirde biz hastaneyi bitirdik. E bunlar neyle oluyor? Bu Türkiye'nin gücünü gösteriyor.
Sayın Trump'a da söyledim. Terör örgütlerine kaynak transferi yapmanız bizim bölgemizde önemli külfetlere neden olabilir, bu örgütün ekonomik kaynakları nereden geliyor diye dşünüldüğünde işte kaynak muhakkak. Siz bunlara kalkıp petrol kaynaklarından aktarıyorsunuz ve bunları güç sahibi yapıyorsunuz. Onlar da bunu nereye satıyor? O da enteresan; rejime. Kendileri de gerekli talimatı vereceklerini söylemişlerdi ancak şu ana kadar gelen bir olumlu gelişme yok. Takipçisiyiz, takip edeceğiz.
Bütün kısıtlamaların hepsi Bilim Kurulu'nun aldığı kararlara bağlı. Halkımıza sesleniyorum. Ne olur, maske, aralık ve paklık buna dikkat edelim. Buna dikkat edelim ki Allah göstermesin bir eza yaşamayalım. Dün itibariyle vefat 14. Problem tabi hadise sayısının düşmesi. Bunu başarmamız lazım. Çalışıyoruz, daha çok çalışacağız sizler de bize yardımcı olmanız lazım ki bir an evvel olay sayısının düşmesini, vefat sayısının düşmesini daima bir arada sağlayalım.