Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Milletvekilleri Buluşması programında konuşuyor.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu halde:
- Suriye problemi Türkiye için macera değildir.
- Ülkemizin Suriye'de yaptığı gayretin manasını hala anlamayanlar olduğunu görüyoruz.
- Harekatlarla güneyimizdeki kuşatmayı 3 noktadan kırdık.
- İdlib sorunu, ülkemizi köşeye sıkıştırmak ve öbür kazanımlarımızı geri almak için kurgulanan bir oyun olarak önümüze geldi.
- Bize 'Sizin orada ne işiniz var?' diyorlar. Dedim ki, kusura bakmayın, biz oraya Esed'in davetlisi olarak değil, Suriye halkının davetlisi olarak gittik. Ve Suriye halkı 'Bu iş bitti' demeden oradan çıkma niyetimiz yok.
- Dün Sayın Putin'e de söyledim, 'Üs kuracaksanız tekrar kurun. Fakat bizim önümüzden çekilin. Bizi rejimle baş başa bırakın' dedim. Rusya'nın Suriye'de menfaatleri nedir inanın bunu çözebilmiş değiliz. Trum diyor ki 'Burada Putin'in ne isteği var?' Ben de 'Kamışlı'da bir petrol olayı var bunların' dedim.
- Yaklaşık 4 milyon insan rejimin kanlı atakları sebebiyle hudutlarımıza gerçek harekete geçmiştir. 1,5 milyonu şu anda hududumuzdadır.
- 3.7 milyon Suriyeliyi ülkemizde barındırıyoruz, yeni bir göç dalgasını kaldırabilecek durumda değiliz.
Bizim ne petrol ne orada toprak kederimiz var, bir inançlı bölgeyle hudutlarımızı teminat altına almak istiyoruz.