Bu akşam Türkiye saati ile 18:00'de Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile görüşeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İdlib'deki tüm gelişmeleri ele alacağız" dedi.
İstanbul'da cuma namazının akabinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'deki hallerinin bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yapacakları görüşme sonucunda belirli olacağını söyledi.
Erdoğan, "Saat 18.00 üzere Putin ile telefon görüşmem olacak. İdlib'deki tüm gelişmeleri ele alacağız. Temenni ederim ki bu görüşmeyle de güzel bir adım atmış oluruz" diye konuştu.
İdlib'de devam eden çatışmalar için 'savaş' tabirini kullanan Erdoğan, "İdlib'de ağır bir ben buna savaş diyebirim şu anda orada devam ediyor. İdlib'de 150 civarında rejim mensubu etkisiz hale getirildi. Çok sayıda araç gereç imha edildi. 12 tank, 3 zırhlı araç, 14 top obüsü, 2 dorçkalı pikap imha edildi. Orada çaba kararlılıkla devam ediyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
Bir savaş diyebilirim. Tank-zırhlı araçlar imha edildi. Rejim zulmü durmadıkça oradan çekilmemiz kelam konusu değil.
Burada bu zulüm bitecek. Akşam Sayın Putin ile görüşeceğiz. Saat 18.00 üzere Putin ile telefon görüşmem olacak. Şu an prestijiyle İdlib'deki tüm gelişmeleri ele alacağız. Temennni ediyorum ki sonuç alırız.
Biz nasıl Rusya'dan S-400'den aldıysak, Trump'a söyledim, gelin bize Patriot verin dedik. İkisini de kullanabiliriz. Bize olumlu bir karşılık vermediler.
Hafter, bizim için bir muhatap değil. Hafter orada bir maaşlı lejyoner, legal birisi değil, yasa dışı, gayrimeşru.
Biz nasıl Suriye halkının daveti üzere oradaysak Libya’da da Libya halkının daveti üzerine mutabakatımızı yaptık ve o biçimde Libya’ya gittik. Aramızdaki fark bu.
Merkel ve Macron, Putin'le yaptıkları görüşmede, İdlib'de çok kararlı bir ateşkesin yapılması için bir daveti kendisine yaptılar. Şimdi beklenen bir karşılık vardır diyemem.
(Merkel ve Macron İdlib konusunda) Dörtlü tepe için 5 Mart'ta İstanbul'u teklif ettiler, şimdi Putin onlara istek edilen karşılığı vermedi.